Türkiye İçin Bir Makroekonomik Belirsizlik Endeksi Önerisi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmada, Türkiye için bir makroekonomik belirsizlik endeksi oluşturulması amaçlanmıştır.Çalışmada oynaklık bir diğer tabir ile volatilite kavramına dayalı bir yaklaşım izlenmiştir. Finansaldeğişkenlerin volatilitelerinin arttığı dönemlerde söz konusu değişkene ilişkin belirsizliğin de arttığıkabulü ile döviz kuru, faiz oranı ve hisse senedi piyasası finansal göstergelerinin volatiliteleri elealınmıştır. Üç farklı finansal değişkene ilişkin volatilite serileri Genelleştirilmiş Otoregresif DeğişenVaryans (GARCH) yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Münferit volatilite serileri Atta-Mensah’ınyaklaşımı izlenerek ve aynı zamanda OECD’nin Bileşik Gösterge Oluşturmaya dair el kitabındanfaydalanılarak bir endeks haline getirilmiştir. Oluşturulan belirsizlik endeksinin yükseldiği dönemleryaşanan olaylar bazında vaka çalışması olarak sunulmuştur.

In this paper, we aimed to construct a macroeconomic uncertainty index for Turkey. While we are constructing this index we followed the volatility measuring approach. On the assumption that when uncertainty rises the volatilities of the financial variables rise, we take consideration of exchange rate, interest rate and stcok market volatilties. Three individual volatility series are estimated by using (Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticty) GARCH method. These aforementioned individual volatilities are combined by following the way of Atta Mensah (2004) and also using the OECD’s handbook on constructing composite indicators. A case study analysis has been made for the dates that constructed uncertainty index has high levels.
Suggestion of a Macroeconomic Uncertainty Index For Turkey
Keywords: İşletme Finans