Viyana anlaşmalar hukuku sözleşmesi kapsamında vergi anlaşmalarının yorumlanması - Adem, Muhammed Atahan (My University, 2023)
Globalleşen Dünyada, sermaye ve kişilerin serbestçe dolaşımı, uluslararası vergilendirmenin önemini oldukça arttırmıştır. Bu durum gelir unsurlarının birden çok ülke tarafından vergilendirilmesine sebep olarak çifte vergilendirmeye yol açmıştır. Devletler, çifte vergilendirilmenin önüne geçmek için, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları imzalamaktadır. Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının hukuka uygun şekilde uygulanabilmesi için öncelikle yorumlanması gerekmektedir. Bu noktada Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi devreye girmektedir. Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi, devletler arasında imzalanan yazılı anlaşmalara uygulanmaktadır. Bu yüzden, Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesinde bulunan yorum kuralları Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarına da uygulanmaktadır.

In the globalizing world, the free movements of capital and persons, has increased the importance of international taxation substantially. İnternational taxation, usually, brings about the issue of double taxation. States, in order to prevent double taxation of income items, sign Double Taxation Avoidance Treaties. Double Taxation Avoidance Treaties must be interpreted correctly for applying the treaties properly. İn this respect, Vienna Convention on Law of Treaties plays very crucial role. The Vienna Convention on Law of Treaties applies to written agreements between states.Consequently, the interpretation rules within The Vienna Convention on Law of Treaties apply to Double Taxation Avoidance Treaties as well
Keywords: “Çifte Vergilendirmeyi önleme anlaşmaları”; “Double taxation avoidance agreements” “Vienna Convention on Law of Treaties”; “Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi” “İnternational taxation”; Antlaşmalar; Çifte vergilendirme; Double taxation; Treaties; Turkey; Türkiye; Uluslararası vergilendirme”