Örgütsel stres ile örgütsel bağlılık ilişkisinde algılanan örgütsel desteği moderatör etkisi - Altıparmak, Selime Yılmaz (My University, 2019)
Bu çalışmada, araştırma evreni içindeki sağlık çalışanlarının örgütsel stres ile ilgili fikirleri, örgüte bağlılıkları ve algılanan örgütsel destek düzeyleri tespit edilerek, örgütsel stresin, örgüte bağlılık ile olan ilişkisinde örgütsel desteğin moderatör rolünün olup olmadığı sorularına anket yöntemi ile yanıt aranmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, İstanbul'da bulunan bir kamu hastanesinde farklı sağlık meslek gruplarında ve farklı pozisyonlarda çalışan kişiler oluşturmaktadır. Dağıtılan 250 anketin 215 tanesi SPSS 21.0 erlendirilmiştir. Araştırmada güvenilirlik analizleri, normallik testleri, keşfedici faktör analizleri, betimleyici istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır.Örgütsel stres ile örgüte bağlılık arasında korelasyon ve regresyon analiz sonuçlarına göre literatür bilgilerinin aksine pozitif, zayıf bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca örgütsel destek ile örgüte bağlılık arasında yapılan korelasyon ve regresyon analiz sonuçlarına göre literatürdeki çalışmalara benzer şekilde, pozitif ancak zayıf bir ilişki bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre örgütsel stres ve alt boyutları ile örgüte bağlılık ve alt boyutları arasında, örgütsel desteğin moderatör etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.

In this study, the opinions of health workers in the research universe about organizational stress, their commitment to the organization and perceived levels of organizational support were determined and a questionnaire was used to answer the questions of whether organizational support has a moderator role in the relationship between organizational stress and commitment to the organization.The population of the study consists of people working in different health care professional groups and in different positions in a public hospital in İstanbul. 215 of the 250 questionnaires were evaluated with SPSS 21.0 program. Reliability analyzes, normality tests, exploratory factor analyzes, descriptive statistics, correlation and regression analyzes were performed.According to the results of the correlation and regression analysis, a positive and weak relationship was found between organizational stress and organizational commitment. In addition, according to the results of the correlation and regression analysis between organizational support and commitment, a positive but weak relationship was found similar to the studies in the literature. According to the results of the analyses, it was concluded that there is no moderator effect between organizational stress and sub-dimensions and organizational commitment and sub-dimensions.
Keywords: Organizational commitment; Organizational Support; Örgütsel bağlılık; Örgütsel Destek Organizational Stress; Örgütsel Stres