Duygusallık ve bilişselliğin plansız satın alma davranışına etkisi-The influence of affect and cognition on impulse buying behavior - Dincer, Caner (Öneri Dergisi, 2013)
Özet Bu çalısmanın amacı, yazını zenginlestirmek ve yönetimsel kullanım için yeni bakıs açıları sağlamak üzere, tüketicilerin kendilerini algılayıslarını göz önüne alarak plansız satın alma davranısı eğilimlerini incelemektir.Çalısmanın arastırma tasarımı, diğer çalısmalarda kullanılan ölçekleri Türk tüketicisine uyarlayan, toplamda 284 üniversite öğrencisi üzerinde gerçeklestirilmis bir anket çalısmasından meydana gelmektedir. Duygusal ve bilissel eğilim ölçekleri yüksek iç tutarlılık, güvenilirlik göstermis ve analizlerde kullanılmıslardır. Bulgular, plansız satın alma davranısının tamamen duygusal olduğunu ve demografik özelliklerle bir iliskisi olmadığını göstermistir. Bu sonuçlar, firmalar için duygusal alısveris ortamı yaratmanın ve pazarlama kampanyalarında duygusal unsurların kullanımının önemini vurgularken, arastırmacılar için de bu duygusal unsurların saptanmasının önemini vurgular. Abstract The purpose of the study is to investigate the impulse buying tendency of the consumers while taking into consideration their self-perception in order to enrich the literature and provide new points of view for managerial use. The design of the study consists of a questionnaire administered to a total of 284 university students, adapting existing scales to Turkish context. The scales of affective and cognitive tendency showed high internal reliability and are used in the analysis. The findings revealed that impulse buying is purely affective and does not have any significant correlation with the used demographic variables. These results emphasize the importance of emotional shopping environment and the use of affective components in marketing campaigns for firms as well as the determination of these affective components for the researchers.
Keywords: Plansız Satın Alma, Plansız Satın Alma Eğilimi, Satın Alma Davranısı, Tüketici Davranısı; Impulse Buying, Impulse Buying Tendency, Buying Behavior, Consumer Behavior