Edebi eserlerin üretilmesinde yeni medyanın rolü - Yıldırım, Mehmet Özkan (My University, 2024)
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler sosyal yaşamdaki pek çok alanı etkilediği gibi edebi alanı da etkilemektedir. Edebi alan dijitalleşmenin hızlı gelişimiyle birlikte ciddi bir dönüşüm süreci içerisindedir. Çalışmada, iletişim çalışmaları literatüründe incelenen yeni medya kavramı, sosyoloji disiplininde yer alan gündelik hayat ve edebiyat alanı kavramlarına yaslanmak suretiyle irdelenmiştir. Bu iki disiplinin kesişim alanından hareket edilerek edebi metin üreticilerinin yeni medyaya dair anlatıları, kullanım pratikleri, bilgiyle kurdukları ilişkinin dönüşümü, dijital çağda metinleri üretme ve okuma pratikleri, metinlerin içeriğine müdahale etme biçimleri, okurlarla olan etkileşimleri sorunsallaştırılarak incelemeye tabi tutulmuştur. Bu kapsamda, çalışmanın temel amacı edebi metin üreticilerinin yeni medyayla olan ilişkilerini açığa çıkarmak, yeni medya araçlarını ve sosyal medya kullanım pratiklerindeki motivasyonu ve motivasyonsuzluğu keşfetmek, okur ve yazar iletişiminin dijitalleşme dolayımlı evriminin yazarlar için anlamını kavramaktır. Bu kavrama faaliyetinin gerçekleştirilebilmesi için edebi metin üreticilerinin yeni medya kullanımına ve yeni medyanın söz konusu üreticilere ve eserlerine olan etkisine yoğunlaşılmaktadır. Bu amaçla, çalışmada edebi eser üreticileri ile etnografik bir alan araştırması yürütülmüştür. Yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler, katılımcı gözlemler, alan notları ve yanısıtıcı günlüklerle ilerleyen çalışmada, edebi eser üreticilerinin yeni medyaya bakış açılarının, anlamlandırmalarının, kullanım biçimlerinin edebi eser üretiminde ve eserin içeriğinde bir dönüşüm yaratıp yaratmadığı incelenmiştir. Araştırma sonucunda, edebi eser üreticilerinin gündelik pratiklerinin ve edebi gündeliklerinin dijitalleşme kaynaklı dönüşüm geçirdiği, bu dönüşümün devamlılıklarla ve kopmalarla sonuçlandığı, edebi alana giriş dinamiklerinin ve alanda kalabilmenin kurallarının dönüştüğü sonuçlarına ulaşılmıştır.

Developments in information and communication technologies affect the literary field as they affect many areas of social life. The literary field is in a serious transformation process with the rapid development of digitalization. In this study, the concept of new media, which is examined in the literature of communication studies, is examined by relying on the concepts of everyday life and the literary field in the discipline of sociology. By moving from the intersection of these two disciplines, literary text producers' narratives about new media, their usage practices, the transformation of their relationship with information, their practices of producing and reading texts in the digital age, the ways they intervene in the content of texts, and their interactions with readers are problematized and subjected to analysis. In this context, the main aim of the study is to reveal the relations of literary text producers with new media, to explore the motivation and demotivation in their practices of using new media tools and social media, and to comprehend the meaning of the digitalization-mediated evolution of reader and writer communication for writers. In order to realize this comprehension activity, we focus on the use of new media by literary text producers and the impact of new media on these producers and their works. To this end, the study conducted an ethnographic field research with literary text producers. Through semi-structured in-depth interviews, participant observations, field notes and reflective diaries, the study examines whether the literary work producers' perspectives, interpretations and uses of new media create a transformation in the production of literary works and the content of the work. As a result of the research, it was concluded that the everyday practices and literary everyday of literary work producers have undergone a transformation due to digitalization, that this transformation has resulted in continuities and ruptures, and that the dynamics of entry into the literary field and the rules of staying in the field have been transformed.
The role of new media in the production of literary works
Keywords: Çoklu ortam sistemleri; digitalization; dijitalleşme; edebi alan new media; edebi eser üreticileri; Etkileşimli çoklu ortam; everyday life; gündelik hayat; Interactive multimedia; Kitle iletişim araçları; literary field; literary work producers; Mass media; Multimedia sytems; Sanal gerçeklik; Virtual reality; yeni medya