Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri İçin Diksiyon Lüks mü İhtiyaç mı? - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Yapılan bu çalışmada Türk dili ve edebiyatı eğitimine kaynaklık eden lisans programlarında "diksiyon" dersinin olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Marmara Üniversitesi Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği tezsiz yüksek lisans sınavına başvuran öğrencilerin not durum belgeleri ile programların internet sayfalarında bulunan ders isimleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği programlarından yetişmekte olan öğretmen adaylarının %40'ınm diksiyon dersi görmediği tespit edilmiştir. Bu oran Türk dili ve edebiyatı bölümü için % 12.90, çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü için ise %33,33'tür. Çalışma sonucunda edebiyat öğretmeni olacak adaylara hizmet öncesi dönemde uygulamalı olarak (2-2-3) 4 saatlik bir diksiyon dersi önerilmiştir.

In this made of this research, it is investigated that in the undergraduate programs which are the source to Turkish language and literature whether there is a “diction” lesson. In the research for the aim of gathering data, it is analysed the note state documents of the students who are applied to the exam of graduate program without thesis of Marmara University and names of lesson on web pages of programs. At the end of the research, it is found that, 40 percent of teacher candidates who are educated from Turkish language and literature education programs, don’t have diction lesson. This proportion for Turkish language and literature program is 12.90 percent and for Contemprory dialect and Literature is 33.33 percent. At the result of research, before the period of service training 4 hours diction lesson as carrying out is suggested to the literature teacher candidates.
Is A Diction Lesson Luxury Or Necessity For Turkish Language And Literature Teachers?
Keywords: Kültürel Çalışmalar; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Müzik