Baş-boyun kanseri tanısı ile ameliyat olan hastaların ameliyat öncesi ve sonrası beden imajı ve benlik saygısı - Yılmaz, Burcu (My University, 2008)
Araştırma baş-boyun kanseri tanısı konmuş hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası beden imajı ve benlik saygısı durumlarındaki değişikliği araştırmak amacıyla planlandı. Araştırmanın yapıldığı üniversite hastanesinden gerekli yazılı izin alındı. Kendi kendine kontrollü çalışma niteliğindeki bu araştırmanın evrenini 01.01.2007 / 30.06.2007 tarihleri arasında İstanbulda bir üniversite hastanesine başvuran ve baş-boyun kanseri tanısı alarak ameliyat olacak olan 150 hasta oluşturdu. Araştırmada örneklem seçimine gidilmedi. Ancak araştırmaya katılamayan hastalar nedeniyle araştırma 141 hastayla tamamlandı.Veriler anket formu,Vücut Algısı Ölçeği (Body Cathexis Scale) ve Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri kullanılarak toplandı. Hastalara anketin ilk bölümü ameliyat öncesi dönemde, anketin ikinci bölümü ameliyattan bir hafta sonra ve taburcu olduktan 1-4 ay sonra uygulandı. Vücut algısı ölçeği ve Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri ameliyattan önce, ameliyattan bir hafta sonra ve taburcu olduktan 1-4 ay sonra uygulandı. Verilerin değerlendirilmesinde; SPSS for windows 10.0 istatistik paket kullanıldı. Karşılaştırmalarda Anova test, Student’s t test ve Paired t testi kullanıldı. Sonuçlar %95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Sonuçta baş-boyun kanseri nedeni ile cerrahi tedavi uygulanan hastaların ameliyat sonrası beden imajı ile benlik saygısı durumlarında azalma, topluma katıldıktan sonraki beden imajı ile benlik saygısı durumlarında ise ileri derece azalma olduğu bulundu. Bu hastaların fiziksel ve psikososyal yönden kapsamlı bakıma gereksinimleri olduğu saptandı. Anahtar Sözcükler: baş-boyun cerrahisi, beden imajı, benlik saygısı, kanser

Pre- and Post-Operative Body İmage and Self Respect Opinions of Patients Diagnosed as Head or Neck Cancer The aim of this study was to investigate the body image and self respect opinion changes before and after the surgeries of patients who were diagnosed as head or neck cancer. The university hospital, where this study was conducted, had given written approval for the study. This self-controlled study included 150 patients who admitted to a university hospital in İstanbul between 01.01.2007 / 30.06.2007 and who were undertaken surgeries because of head or neck cancer. No sample selection was performed. However the study was completed with 141 patients, since some of them could not enter the study. The data were collected using a questionnaire, Body Cathexis Scale and Coopersmith Self Respect İnventory. The first part of the questionnaire was performed before the surgery, the second part was performed one week after the surgery and 1-4 months after their discharge. Body Cathexis Scale and Coopersmith Self Respect İnventory were performed before the surgery, 1 week after the surgery and 1-4 months after their discharge. SPSS for windows 10.0 programme was used to evaluate the data. Anova test, Student’s t test and Paired t tests were used for the comparisons. The results were evaluated in % 95 confidence interval and the statistical significance was defined as p<0.05. The results showed that the body image and self respect opinions of head or neck cancer patients were decreased significantly postoperatively, and were decreased highly significantly by their entrance into the society. It was concluded that those patients had extensive physical and psychosocial care requirements. Key words: Head-neck surgery, body image, self respect, cancer
Keywords: Benlik Saygısı; Hastalıklar; Hemşirelik