Rekabeti kısıtlayan teşebbüsler arası işbirliği davranışları ve hukuki sonuçları - Topçuoğlu, Metin (My University, 1999)
Bilindiği gibi serbest rekabet hakkı dar anlamda dürüstlük kurallarına aykırı hareketlerle (haksız rekabet kuralları) ya da piyasalar, rakip teşebbüsler açısından daha etkili ve ciddi sonuçlara sahip olan teşebbüsler arası anlaşma, birleşme ve hakim konumdaki teşpebbüslerin güçlerini kötüye kullanmaları suretiyle engellenebilmektedir. Biz rekabet düzenini ihlal eden bu davranışlardan sadece teşebbüsler arası anlaşma konusunu inceledik. Rekabeti kısıtlayn teşebbüsler arası işbirliği davranışarı ve hukuki sonuçları başlıklı tezimizde öncelikle konunun önemi, haksız rekabet kurallarıyla ilişkisi, rekabetin fonksiyonları, korunması gereği, mukayeseli hukuktaki konumu kanunumuz sistemiyle birlikte toplu bir şekilde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda Rekabet Kanununun yasak faaliyetler içerisine aldığı ve teşebbüsler arası anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararları olarak karakterize ettiği hukuka aykırı işbirliği davranışları geniş bir şekilde incelenmiş; yasak işbirliği davranışlarının ortak easaları, bu anlamda teşebbüs kavramı, rekabetin kısıtlanması olgusu, yasak faaliyetlerin uygulama alanı, ilgili piyasa konuları derinlemesine tartışılmıştır. Genel olarak işbirliği faaliyetleri çatısı altına aldığımız teşebbüsler arası anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarının tanımı, kapsamı, hukuki muamelelerle ilişkileri konularını olabildiğince yayarak, yabancı doktrin ve uygulamadan hareketle bu kavramlara bir bakış açısı kazandırmaya çalıştık. Nihayet tezde hemen her hukuk sisteminde hukuka aykırı kabul edilen klasikleşmiş işbirliği davranışları üzerinde durulmuş, özellikle rakip teşebbüler arasındaki işbirliği davranışları ve muafiyet konuları üzerinde yoğunlaşılmıştır. Ayrıca yasak işbirliği davranışlarının durudurulması, ortaya çıkan zararların tazmini, eski hale getirme (rekabet şartlarının yeniden tesisi), ihtiyati tedbir kararı, hukuki muamele niteliğindeki işbirliği mutabakatlarının hükümsüzlüğü, Rekabet Kurulu kararlarının bu sonuca etkisi gibi hususların incelenmesi de ihmal edilmemiştir.
Keywords: Hukuk; ÖZEL HUKUK