Serigrafi baskı yöntemi kullanılan porselen çıkartma baskısında optimum dokuma sıklığı, sıcaklık ve renk değerlerinin tespiti - Akgül, Ahmet (My University, 2011)
SERİGRAFİ BASKI YÖNTEMİ KULLANILAN PORSELEN ÇIKARTMA BASKISINDA OPTİMUM DOKUMA SIKLIĞI, SICAKLIK VE RENK DEĞERLERİNİN TESPİTİ Serigrafi baskı sistemi ile porselen yüzeyine görüntü transferi direkt ve endirekt olarak iki metodla yapılmaktadır. Direkt metodda, serigrafi baskı kalıbı üzerindeki görüntü direkt olarak porselen yüzeyine aktarılır. Endirekt metod da ise kalıp üzerindeki görüntü önce, yüzeyi dekstrin kaplanmış transfer kağıdı üzerine daha sonra transfer kağıdı üzerinden porselen üzerine aktarılır. Her iki metodda da görüntü porselen yüzeyine fırınlanarak sabitlenir. Bu görüntü aktarımında kaliteyi etkileyen bir çok etken olmakla birlikte bu çalışmada bu etkenlerin en önemlilerinden dokuma sıklığının, renk değerlerinin ve pişirme sıcaklığının optimum değerlerinin tespiti hedeflenmiştir. Çalışmada; dokuma sıklığı, renk ve pişirme sıcaklığı kavramlarının açıklaması yapılmıştır. Serigrafi baskı sistemiyle yapılan trikromi baskılarda en çok tercih edilen 90, 120, 140 ve 165 tpc’lik dokuma sıklığında gazeler tercih edilmiştir. Bu gazeler üretici firmanın önermiş olduğu değerlerde çerçeve üzerine otomatik germe makinelerinde gerilmiştir. Baskı mürekkebi olarak dünyanın en büyük porselen mürekkebi üreticisinin üretmiş olduğu trikromi renk serisi tercih edilmiştir. Mürekkepler üç farklı karışım oranlarında laboratuvar tipi ezme cihazında hazırlanmıştır ve test baskıları laboratuvar tipi fırında 600, 700, 800, 900, 1000 ve 1100 0C sıcaklıklarda pişirilmiştir. Yapılan test baskıları sonucunda: -Dokuma sıklığının kaliteyi nasıl etkilediği, yapılan test baskıları üzerinden densitometrik ve mikroskobik olarak ölçümlenip görüntülenmiştir. 40 lpc tram sıklığı ile yapılan baskılarda en geniş renk evreni ve en iyi nokta yapısı 165 tpc dokuma sıklığında elde edilmiştir. -Porselen üzerine aktarılan renkler için herhangi bir standart olmadığı için ISO 12647-5 Serigrafi Baskı Standardı referans alınmıştır. Referans değerlerine göre mürekkep karışımı 1:1 pigment-medium oranında hazırlanmalıdır. Hazırlanan bu mürekkeplerle yapılan baskılardaki renk sapması değerleri Cyan için E 6.59, Sarı için E 8.52, Magenta için E 9.33 ve Siyah için ise E 7.92 optimum değer olarak tespit edilmiştir. -Pişirme sıcaklığının renk değişimine etkisi ve mürekkebin porselenle bağlanmasına etkisi, spektral olarak ve SEM ölçümleriyle görüntülenmiştir. Porselen üzerine dekal baskı yöntemiyle aktarılan trikromi baskıların pişirme sıcaklığının optimum değerinin 800 ile 900 0C arasında olduğu tespit edilmiştir. Serigrafi baskı, Porselen dekorlama, dekal baskı, dokuma sıklığı.

DETERMINATION OF OPTIMUM MESH COUNT, TEMPERATURE AND COLOUR VALUES OF PORCELAIN DECAL PRINTING USED IN SCREEN PRINTING METHOD Image transferring on porcelain surfaces with screen-printing is applied with two methods, direct and indirect. In direct method, the image on screen-printing plate is transferred to the porcelain directly. In indirect method, the image on the plate is transferred to the transfer paper covered with dextrin, then to the porcelain from the transfer paper. In both methods, the image is fired to fixed on the porcelain surface. In the study, the definitions of mesh count, colour and firing temperature have been done. The mesh counts which were 90, 120, 140 and 165 tpc, have been taken in four colour process printing with screen-printing. These mesh were stretched on automatic tendering machines in the values suggested by the manufacturer. As printing ink, trichrome (four) prosses colours used in test printings. The inks have been prepared with laboratory type grinding machine in three different mixing ranges and the test printings were fired with the temperature of 600, 700, 800, 900, 1000 and 1100 0C in the laboratory type owen. The results of test printings are outlined below; How the mesh count affects to image was studied as densitometeric and microscopic on the test printings. The widest color gamut and best dot gain obtained with 40 lpc dot frequency using by 165 tpc mesh count. There is no standard in the world for the colours transferred on porcelain, ISO 12647-5 Screen Printing Standard was used as reference. Inks have mixed in the proportion of 1:1 pigment-medium. Test print’s optimum colour differences values were determine E 6.59 for Cyan, E 8.52 for Yellow, E 9.33 for Magenta and E 7.92 for Black. The effect of firing temperature on colour changes and the binding effect of the ink with the porcelain were showed with SEM images and spectral measurements. The optimum value of firing temperature in four colour process printing transferred on porcelain by decal printing was found between 800 and 900 0C. Key words : Screen printing, decoration of porcelain, decal printing, mesh count.
Keywords: Matbaacılık_Serigraf Baskı; Renk_Matbaacılık