Gebelik Semptom Envanteri’nin_x000D_ Türkçe Geçerlilik ve Güvenilirlik_x000D_ Çalışması - CAN GÜRKAN, ÖZLEM (My University, 2020)
Amaç: Çalışma, Gebelik Semptom Envanteri’nin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini test etmek amacı ile gerçekleştirilmiştir.Gereç ve yöntem: Metodolojik tipteki araştırma, İstanbul’da bulunan, SBÜ Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin gebe izlem polikliniğinde Mart 2014 - Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya483 gebe alınmıştır. Veriler veri toplama formu ve gebelik semptom envanteri kullanılarak elde edilmiştir. Ölçeğingeçerlilik ve güvenilirliğini test etmek için dil, kapsam, yapı geçerliliği, iç tutarlılık, madde toplam puan korelasyonu ve yarı testin korelasyon kat sayısı hesaplanmıştır.Bulgular: Faktör analizi sonucunda, Gebelik Semptom Envanteri’nin orjinalinde olduğu gibi tek faktörlü olduğubelirlenmiştir. Envanterin Cronbach’s Alpha kat sayısı 0.82 olarak saptanmıştır. Madde toplam puan korelasyonu0.13 ile 0.45 arasında değişmektedir. Yarı testin korelasyon katsayısı 0.72 olarak saptanmıştır.Sonuç: Gebelik semptom envanterinin, gebelerin, gebelikte yaşadıkları semptomların sıklığını ve yaşanan semptomların günlük aktivitelerini sınırlama durumunu değerlendirmede ülkemizde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlenmiştir.

Objectives: This methodological study aimed to test the validity and reliability of the Turkish Version of the_x000D_ Pregnancy Symptoms Inventory._x000D_ Method: This study was conducted in the antenatal (care) service of one of the biggest maternity and children_x000D_ hospital within Istanbul province between March 2014 and April 2015. A total of 483 pregnant women who_x000D_ met the sampling criteria were accepted to (included in) the study. The data were obtained through the survey_x000D_ form and the Pregnancy Symptoms Inventory. Content and construct, internal consistency reliability, item-total_x000D_ correlations and Split-Half Method reliability were analyzed in order to determine the psychometric properties_x000D_ of the survey._x000D_ Results: As a result of the factor analysis, it was determined that the pregnancy symptom inventory is one factor_x000D_ as it is in the original. The internal consistency coefficient (Cronbach’s α) was found to be 0.82 and item-total_x000D_ correlations ranged from 0.13 to 0.45. Split-Half Method correlation coefficient was 0.72._x000D_ Conclusion: The psychometric analyses of the Turkish version of the Pregnancy Symptoms Inventory indicated_x000D_ reliability and validity for measuring pregnancy symptoms in Turkish pregnant women.
THE VALIDITY AND RELIABILITY OF THE TURKISH VERSION OF THE PREGNANCY SYMPTOMS INVENTORY