Bazı vinil ve akbil monomerlerle selülozun ve nişastanın graft kopolimerizasyonu - Abdurrahmanoğlu, Suzan (My University, 1999)
Bu çalışmada, seryum amonyum nitrat ve mangan asetat-pirofosfat başlatıcı sistemleri kullanılarak, pamuk ipliği üzerine, vinil asetat, vinil asetat-metil metakrilat karışımı ve etil akrilatın graft kopolimerizasyonu, reaksiyon sıcaklığı, asit ve monomer konsantrasyonu ve selüloz miktarının bir fonksiyonu olarak incelenmiştir. Vinil asetatın pamuk ipliği üzerine graft kopolimerizasyonu, çeşitli reaksiyon sıcaklıklarında (4oC, 7oC, 30oC ve 70oC) ve geniş bir monomer aralığında (0.1M-2M) çalışılmıştır. Ce(IV) tuzu için, graft yüzdesinin monomer konsantrasyonun artması ile azaldığı ve selüloz miktarının artması ile fazla değişmediği gözlenmiştir. Mn(III)-pirofosfat sistemi için, %1'in altında graft yüzdesi elde edilmiştir. Vinil asetat-metil metakrilat karışımının pamuk ipliği üzerine graft kopolimerizasyonu, 45oC reaksiyon sıcaklığında ve N2 atmosferinde gerçekleştirilmiştir. Ce(IV) tuzu kullanıldığında, graft yüzdesinin, monomer konsantrasyonunun artması ile azaldığı ve selüloz miktarının artması ile önemli ölçüde değişmediği gözlenmiştir. Mn(III)-pirofosfat başlatıcı sistemi kullanıldığında, graft yüzdesinin monomer konsantrasyonun artması ile belli bir konsantrasyona kadar artıp, sonra azaldığı ve selüloz miktarının artması ile önemli ölçüde değişmediği gözlenmiştir. Etil akrilatın pamuk ipliği üzerine graft kopolimerizasyonu, 45oC reaksiyon sıcaklığında ve N2 atmosferinde gerçekleştirilmiştir.Her iki başlatıcı sistemi için de, graft yüzdesinin monomer konsantrasyonun artması ile belli bir konsantrasyona kadar artıp, sonra azaldığı gözlenmiştir. Ayrıca graftlanmış ürünlerin su tutma özellikleri incelenmiştir. Su tutma kapasitesi deneyleri, destile su, % 1'lik NaCl çözeltisi, % 0.5'lik NaOH çözeltsisi içinde gerçekleştirilmiştir. Vinil asetat-metil metakrilat karışımı ve Mn(III)-pirofosfat başlatıcı sistemi kullanılarak, asitsiz ortamda elde edilen ürünlerin yüksek su tutma kapasitesi gösterdikleri gözlenmiştir. Ayrıca çocuk bezi ve ped gibi ticari ürünlerin su tutma özellikleri incelenmiş ve sonuçlar karşılaştırılmştır.

In this study, with using ceric ammonium nitrate and mangane acetate-pyrophosphate initiator systems, graft copolymerization of vinyl acetate, vinyl acetate-metyl methacrylate mixtures and ethyl acrylate onto cotton fiber were investigated, as a function of acid and monomer concentration, reaction temperature and amount of cellulose. Graft coplymerization of vinyl acetate onto cotton fiber were studied at various reaction temperatures (4oC, 7oC, 30oC ve 70oC) and wide range of monomer concentration (0.1M-2M). For ceric initiator system, it was observed that, grafting percent decreased with increasing of monomer concentration and did not change with increasing of amount of cellulose. For Mn(III)- pyrophosphate initiator system, grafting percent were found less than 1 %. Graft copolymerization of vinyl acetate-metyl methacrylate mixtures onto cotton fiber, were carried out at 45oC under nitrogen atmosphere. When using ceric(IV) salt as initiator, it was observed that, grafting percent decreased with increasing of monomer concentration and did not change with increasing amount of cellulose. When using Mn(III)-pyrophosphate system as initiator, it was observed that, grafting percent increased at a certain monomer concentration and then decreased and did not change with increasing amount of cellulose. Graft copolymerization of ethyl acrylate onto cotton fiber , were carried out at 45oC in nitrogen atmosphere. For both initiator systems, it was observed that, grafting percent increased at a certain monomer concentration and then decreased. Additionally,water retention properties of grafted products were investigated. Water retention capacity experiments were carried out into distilled water, % 1 NaCl solution and % 0.5 NaOH solution. It was found that, grafted products obtained in the presence of vinyl acetate-metyl methacrylate mixtures and Mn(III)-pyrophosphate system, without using acid, showed high water retention capacity. Water retention properties of some products like napkins and hygenic pads were also investigated and results were compared.
Keywords: Kimya; KİMYA