Terörizmin finansmanı suçu ve malvarlığı değerlerinin dondurulması - Kılınç, Bilal (My University, 2025)
Terörizm, modern toplumların muhatap olduğu en büyük sorunlardan biridir. Bu sorunun büyüklüğüne delâlet eden iki temel unsur bulunmaktadır. Bunlardan ilki, öz olarak terörizmin kitlesel ve örgütlü bir kötülük hali olmasıdır. İkincisi ise terör, terörist ve terörizm kavramlarının sınırlarının muğlaklığıdır. Gerçekten de hangi fiillerin terör, kimlerin terörist ve olgu olarak neyin terörizm olduğunu tespit etmek pek de kolay değildir. Modern devletler, ceza hukuku marifetiyle kitlesel ve örgütlü kötülük hali ile mücadele ederken bir yandan da kavramsal belirliliği temin ederek hukuki güvenliği sağlamaya çalışmaktadır. Küreselleşme ile birlikte terörizm de uluslararası bir boyut kazanarak uluslararası sözleşmelere konu olmaya başlamıştır. Terörizmin finansmanı ile mücadele de uluslararası hukukun gündemine bu vesile ile girmiş ve küresel düzeyde terörizm ile mücadelenin önemli bir unsuru haline gelmiştir. Bu kapsamda ülkemizde de “terörizmin finansmanı” bir suç olarak ilk defa 2006 yılında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’na (TMK) eklenen bir madde ile tanımlanmıştır. Ancak TMK’da yer alan terör suçunun kapsamının Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile örtüşmemesi ve bazı devletlerden gelen yoğun talepler nedeniyle 2013 yılında TMK’nın ilgili hükmü yürürlükten kaldırılarak 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun (TFÖHK) çıkarılmıştır. Böylece “terörizmin finansmanı” ayrı bir kanunda suç olarak tanımlanmış ve malvarlığı değerlerinin dondurulması müessesesi detaylarıyla düzenlenmiştir. Ancak terör, terörist ve terörizm kavramlarındaki belirsizlikler burada da kendini göstermektedir. Bu çalışmada terörizmin finansmanına ilişkin kavramsal çerçeve ortaya konulacak, konunun uluslararası hukuktaki görünümü, terörizmin finansmanı ile mücadele amaçlı kuruluşlar üzerinde durulacak ve terörizmin finansmanı suçu detaylarıyla incelenecektir. Suç ile korunan hukuki değer, suçun mukayeseli hukuktaki yeri, benzer suçlardan farkı, suçun unsurları, özel görünüş şekilleri, soruşturma ve kovuşturma usulü ile karşılığında öngörülen yaptırımlar ve infazı detaylı bir şekilde tahlil edilecektir. Suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince hangi fiillerin terörizmin finansmanı suçuna vücut vereceğinin son derece belirli bir şekilde ortaya konulması gerekir. Ayrıca bu suç için uygulanabilecek şirket yönetimine kayyım tayini, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, teknik araçlarla izleme ve kontrollü teslimat koruma tedbirleri de konu bağlamında üzerinde durulacak hususlardandır. Son olarak malvarlığı değerlerinin dondurulması müessesesi incelenecektir. Bu müessese uluslararası sözleşmeler ve TFÖHK’te düzenlenmiş olup 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) yer alan “taşınmazlara, hak ve alacaklara elkoyma” koruma tedbirine benzemektedir. Bu iki müessese bazı noktalarda birbirinden ayrılmaktadır. Elkoyma kararını ancak hâkim alabilirken, malvarlığı değerlerinin dondurulması kararı, Türkiye’de bulunmayan malvarlığı bakımından tamamıyla, Türkiye’de bulunan malvarlığı bakımından mahkeme onayına kadar idari bir karar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum malvarlığı değerlerinin dondurulması ile elkoyma kararının mukayese edilmesini gerekli kılmaktadır. Malvarlığı değerlerinin dondurulması kararları dolayısıyla mülkiyet hakkı, adil yargılanma hakkı ve etkili bir hukuk yoluna başvurma hakkının zedelenme ihtimali de gündeme gelmekte ve tartışılmaktadır.

Terrorism is one of the biggest problems facing modern societies. With globalization, an international dimension has been added to this problem. The fight against the financial resources of terrorism has a significance place in the solution of this huge problem. Fighting the financing of terrorism has been on the agenda of international law for a very long time and has spread to the domestic laws of states over time. Criminal law, in particular, has a significance place in this regard. In this context, financing of terrorism was defined as an offence for the first time in Turkey with an article added to the Anti-Terrorism Law No. 3713 (ATL) in 2006. However, due to the fact that the scope of the terrorism offence in the Anti-Terrorism Law did not coincide with the international conventions to which Turkey is a party and due to the intense demands from some states, the relevant provision of the Anti-Terrorism Law was repealed in 2013 and the Law No. 6415 on the Prevention of Financing of Terrorism (TFÖHK) was enacted. Thus, financing of terrorism was defined as an offence under a separate law and the freezing of assets was regulated in detail. However, the ambiguities in the concepts of terrorism, terrorist and terrorism are also evident here. In this study, the conceptual framework of terrorism and the historical development of the efforts to prevent the financing of terrorism will be revealed, and then the crime of financing of terrorism will be examined in detail. The legal value protected by the crime, the place of the crime in comparative law, the elements of the crime, the special appearances, the investigation method and the sanctions envisaged in return will be emphasized. In addition, the appointment of a trustee to the company management, the detection, listening and recording of communications, the assignment of undercover investigators and monitoring with technical means that can be applied for this crime precautionary measures are emphasized in the context of subject. Finally, in our study, the freezing of assets will be examined in case of reasonable suspicion that the crime of financing terrorism has been committed. This institution is regulated in international treaties and Law No. 6415. Of course, this institution is similar to the seizure of immovables, rights and receivables precautionary measure in the Criminal Procedure Code No. 5271. Both establishments differ from each other in some points. While the decision to seizure can only be taken by the judge, the decision to freeze the assets is an administrative decision. This situation makes it necessary to compare the freezing of assets with the confiscation of assets. The possibility of damage to the right to property, the right to a fair trial and the right to an effective remedy due to asset freezing decisions is also raised and discussed.
Terrorism financing crime and freezing of assets
Keywords: Ceza hukuku; Criminal law; financing of terrorism; freezing of assets; Law and legislation; malvarlığı değerlerinin dondurulması; Terör; Terörizm; terörizmin finansmanı suçu; Terror; Terrorism; Turkey; Türkiye; Yasa ve yasama