Geleneksel Alışveriş Merkezleri ve Outletler arasında müşteri tipolojilerinin karşılaştırılması ve bir uygulama - Sertkaya, Nazlı Sinem (My University, 2010)
GELENEKSEL ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ ve OUTLETLER ARASINDA MÜŞTERİ TİPOLOJİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ve BİR UYGULAMA Alışveriş merkezi ve outlet tercihini etkileyen faktörlerin yanı sıra alışveriş merkezi ve outlet müşteri tipolojilerinin çıkarılarak, karşılaştırıldığı çalışmada Reynolds, Ganesh ve Luckett’ın (2002) çalışmaları temel alınmaktadır. Araştırma yöntemi olarak hem kalitatif hem kantitatif araştırma türlerinin kullanıldığı çalışmada; araştırmanın kalitatif kısmı için odak grup çalışmaları, kantitatif kısmı için ise anket yöntemi tercih edilmiştir. Odak grup görüşme sonuçlarından da yararlanılarak hazırlanan anketler 400 katılımcıya cevaplandırılmıştır. Araştırmada alışveriş merkezleri için 8, outletler ve genel değeri için 9 faktör elde edilmiştir. Her iki perakende türünde de ortak olan 4 müşteri kategorisinin yanı sıra outletlete özel 2 müşteri kategorisi daha elde edilmiştir. Faktörler ve müşteri tipolojileri bazında Reynolds, Ganesh ve Luckett’ın (2002) çalışmaları ile paralellik göstermesine karşın farklılıklar da bulunmaktadır. alışveriş merkezleri, outletler, müşteri olma, müşteri tipolojisi

TRADITIONAL MALLS vs. FACTORY OUTLETS: A RESEARCH ON COMPARISON OF SHOPPER TYPOLOGIES This study which based on the research by Reynolds, Ganesh and Luckett (2002), tries to figure out the factors affect shopping mall and outlet patronage behaviors and compare the shopper typologies at shopping malls and outlets. Combination of both qualitative and quantitave research methods are used as research method in this study. focus groups are applied as the qualitative research and surveys are applied as the quantitative research. The questions taken from the focus groups are added to the surveys and then responded by the 400 participants. For shopping malls, there are 8, for general and outlets there are 9 factors which affect patronage behavior. Although shopping malls and outlets have the same shopper subgroups, outlets have two additional shopper subgroups, according to the study. Based on the factors and shopper categories at the Reynolds, Ganesh and Luckett’s research, there are some similarities and differences between the two studies. Key Words: Shopping malls, outlets, patronage behavior, shopper typologies
Keywords: Müşteri Memnuniyeti; Pazarlama; Üretim Yönetimi