Mühendislik sigortalarında fiyatlandırma, hasar işlemleri ve uygulamaları - Karcı, Bülent (My University, 2008)
MÜHENDİSLİK SİGORTALARINDA FİYATLANDIRMA, HASAR İŞLEMLERİ VE UYGULAMALARI Mühendislik Sigortaları, hayat dışı sigortaların giderek önem kazanan bir parçasıdır. 19. Yüzyıl ortalarında ortaya çıkmıştır. Hali hazırda dünya genelinde sektörler ve teknolojiler hızla gelişme göstermektedir. Bu duruma paralel olarak da mühendislik sigortaları branşları da gelişme göstermektedir. Mühendislik Sigortaları, Makine Kırılması Sigortası (MKS), Elektronik Cihaz Sigortası (ECS), İnşaat Bütün Riskler sigortası (İBS)ve Montaj Bütün Riskler sigortasından (MBS) oluşmaktadır.Makro ekonomik değerlerin korunmasında hayati önem taşımaktadırlar. Mühendislik sigortalarında riskin tespiti çok önemlidir. Sigortacı riski iyi risk ve kötü risk olarak ayırabilir. Almayı düşündükleri risk iyi bir riski ise sigortacının poliçeye katılımı yüksek olma yönünde hareket eder. Risk tespit edildikten sonra iki tür fiyat belirlenir. Bunlar risk fiyatı ve tarife fiyatıdır. Risk fiyatında kazanılmış prim ile tahakkuk eden hasar başa baş gelmektedir. Bulunan risk fiyatına güvenlik payı, genel gider payı, üretim giderleri payı ve kar payı eklenerek tarife fiyatına ulaşılır. Güvenlik payı, genel gider payı, üretim giderleri payı ve kar payı tamamen sigorta şirketinin kültürüne, mali yapısına ve sektörün genel ortalamalarına göre belirlenir. Eğer sigorta süresinde hasar meydana gelir ise sigortalının yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda sigortacının hasar uygulama esasları başlar. Mühendislik Sigortalarında, genel şartlar ve özel şartlar çerçevesinde sigorta şirketleri kendi hasar uygulama esaslarını uygulamaktadırlar. Bu süreçte sigortalının yükümlülüklerini yerine getirmesi, sigorta bedelinin belirlenmesi, eksper dosyasının oluşturulması, tazminatın ödenmesi en önemli kavramlardır.

PRICING, PROCESSES OF CLAIM AND PRACTICES IN ENGINEERING INSURANCES Engineering Insurances are getting more important in non-life insurance. Engineering Insurances begin to cover for some loss at the midst of the 19. Century. Engineering Insurances owes its origin and devolopment to the Industrial Revolution. Industries and tecnologies are developing very rapidly in the world. The same situation is there in the Engineering Insurances. Engineering Insurances include Machinary Breakdown Insurance (MBI), Elektronic Equipment Insurance (EEI), Construction All Risks (CAR)ve Erection All Risks(EAR). They are very important for macro economic balance.The analysis of risk is the main situation in Engineering Insurances. Insurer can realise which one is good risk or bad risk. If there is a good risk, a insurer attend with high percentage. After realising the risk, there must be two prices, risk price and schedule price. When the preliminary earned equels accrued loss, the point is risk price. Schedule price includes risk price, part of safeties, part of overhead costs, part of production costs, part of profits. Part of safety, part of overhead cost, part of production cost, part of profit depend on culture of insurance company, financial structure, mean average of the insurance sector. In the insurance period, if there is a loss and insured follow the obligation, the practice rules of insurer will begin. The insurance companies follow the own the practice rules with both law and general conditions. In this processes, some problems are there, such as, sum insured, report of survey, paying indemnity.
Keywords: Fiyatlandırma; Reasürans; Sigortacılık