Fotoğrafın kendinde bir gerçeklik olarak resim sanatına yansıması - Balcı, Fatih (My University, 2000)
Teknik kısaca alet kullanarak sonuç alma sanatıdır. Günümüz tekniği ise daha çok bilimsel araştırmalar tarafından yönlendirilen çalışmalar oluşturmaktadır. Bu yüzden ki günümüz tekniğine teknoloji demek daha doğrudur. Batı teknolojisinin temellerini Batı kavrayışlar ikliminde bulabiliriz. Batı düşünme biçimi, antik dönemde bir kırılmayla, gerçekliği tanıma yerine gerçekliği denetleme yönünde gelişmiştir. Batı teknolojisinin altında dünyayı gittikçe bilinebilir ve denetlenebilir bir yer yapma isteği yatar. Bu isteğinde altında doğa korkusu yatmaktadır. Fotoğraf makinası teknolojik istekler çerçevesinde şekillenmiştir. Teknoloji doğaya ve topluma ne yapmak istiyorsa fotoğraf makinası da aynı şeyleri yapmak istemektedir. Fotoğraf makinası ham maddelerin tespitinden işlenmesine, mikro veya makro ölçeklerde maddenin davranışların gözlenmesine yada kitlelerin davranışlarını yönlendirmeye kadar akıl almaz kontrol olanakları sunar. Fotoğraf makinasının ortaya çıkışından sonra resim sanatında geri döndürülemez dönüşümler başlar. Resim sanatının doğasında köklü değişimler görülür. Resim dilsel yapılara benzemediği gibi, dil dışı yapılara da bire bir benzememektedir. Resim sanatı hem dilsel yapılardan beslenmektedir, hem de biçimin içrek yapısıyla söylemini kurmaktadır. Resim sanatı yöntem olarak ise bilimsel ve felsefi yöntemlere yaklaşan ve uzaklaşan yanları bulunmaktadır. Sanat, kavrayışlar dünyamızda bir uzlaşım olanağı olarak görülebilir. Fotoğraf makinası 1839'da ortaya çıktığında , Batının ayna teorisine denk gelen 1 gerçeklik öğretisini çökertir. Bu noktadan sonra resim sanatı temsiliyet krizine girecektir. Batı sanatı deneysellik kulvarına bu noktadan girer. Resim sanatı fotoğraf karşısında temel olarak iki tepki verir: bu tepkilerden ilki Empresyonizm ve Pop Art gibi akımlarda görüldüğü gibi fotoğrafik bakışa bir teslimiyet veya bu bakışın içselleştirilmesidir. Diğer tepki ise Kübizm ve Kavramsal sanat akımlarında görülebileceği gibi, resim sanatında görselliğin, duyumsanabilir niteliklerin geri çekilişi, sanat eserinin entelektüel bir etkinlik, düşünsel bir süreç olarak ortaya çıkmasıdır. Bunlara eklenebilecek bir diğer olgu ise resim sanatında mış gibiliktir. Aşkınlık kültürünün eridiği, özne olmanın koşullarının bulandığı bir dönemde, bu boşluk mış gibi ile doldurulmaya çalışılmaktadır. Günümüz tüketim toplumunda iletişim teknolojilerinin aldığı boyut ve yoğunluk, resim sanatının gücünü ve işlevini boşalmaktadır. Bugün resim sanatı, tüketimin kodlarına uyum süreci içerisinde, yüzer gezer bir öznellik üzerinden fotoğrafik belleğinin parçalarıyla oynamaktadır. 2

The art of obtaining consequences through the use of some instrument is the technique. Contemporary techniques are ruled the scientific researches. Therefore, it is better to name nowaday's techniques technology. We can find the roots of this technology deep inside the western thought. The form of western thought have developed by the sudden switch of ideas in the ancient age, emphasizing on controlling reality instead of recognizing (knowing) the reality. At the foundation of western technology there is a desire to be able to control and recognise (know) the world as much as possible. The main reason for this desire is the fear of nature. Camera has been shaped throughout technological requirements. The arm of camera is to affect the nature and society as much as the technology. It presents an imaginable control possibilities from definition of natural resarces, observation of matter at the micro or macro levels or directing of social movements. Unreturnable changes has developed in the photographic art after invention of camera. There has been seen radical transformation in the description of art. Visual Arts are not formations of the language and establish their objective by figurative formation. The method of visual arts employs both scientific and philosophical methods, therefore visual art can play significant role in our perception world. At the invention of camera in 1839, it collapses reality doctrine which was equal to the mirror theory of west. After this point, visual art will be going into the representation crisis. Western art goes into the experimental patch at this point. 1 Visual art reacts at two points against photography: the first reaction is the submissive view towards photography which can be seen at Empressionism and Pop Art. The other one can be observed in the Cubism and Conceptual Art movements: the visual elements are bringed to the minimum, the intellectual activity is at its pick. We have also te mention the as if mind set, present in the contemporary art. Another phenomenon is the melting of culture and metaphysics. For the sake purpose of being me, possible confusions are handled by imitation processes. This phenomenon is clearly demonstrated in the simulation art. At today's consumption society, the magnitude and impenetrability of communication technologies emptied the function and power of the visual arts. At the harmony period on consumption codes, today, the visual arts play photographic memory parts like invisible objectivity. 2
Keywords: Baskı işleri ve baskılar; FOTOĞRAFÇILIK; Güzel ve dekoratif sanatlar; RESİM SANATI