Okul öncesi öğretmenlerinin duygusal okuryazarlık düzeyleri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişki - Çiçek Taş, Ceren (My University, 2023)
Bu araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin duygusal okuryazarlık düzeyleri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişki değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Aydın ili Efeler ilçesinde çalışan kamu ve özel okullarda görev yapan 204 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur. Veriler 2022 yılı; Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında çevrimiçi platform üzerinden toplanmıştır. Araştırmaya ait veriler; araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, Palancı, Kandemir, Dündar ve Özpolat (2014) tarafından geliştirilmiş Duygusal Okur Yazarlık Ölçeği ve Uyanık Balat, Bilgin ve Sezer tarafından geliştirmiş Sınıf Yönetimi Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler, istatistik paket programa girilerek program aracılığıyla çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin duygusal okuryazarlık düzeyleri ile sınıf yönetimi becerileri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin duygusal okuryazarlık becerileri cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olma, çocukluklarının geçtiği yer (köy, kasaba, şehir, büyük şehir), öğrenim durumu, mezun olduğu üniversite türü, mesleki kıdem, çalıştığı okul türü (anaokulu, anasınıfı), çalıştığı okulun devlet/ özel olma durumu, öğrenci yaş grubu ve sınıf mevcuduna göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri de medeni durum, çocuk sahibi olma, çocukluklarının geçtiği yer (köy, kasaba, şehir, büyük şehir), öğrenim durumu, mezun olduğu üniversite türü, mesleki kıdem, çalıştığı okul türü (anaokulu, anasınıfı), ve sınıf mevcuduna göre anlamlı farklılık görülmezken cinsiyete göre kadın öğretmenler, çalıştığı kurum türüne göre özel okullar ve çalışılan yaş grubuna göre 60-72 ay çocukların lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur.

This education examines the relationship between emotional literacy and classroom management according to the variables of preschool review. Relational screening model was used in the research. The sample of the study consisted of 204 pre-school teachers working in public and private schools in Aydın province Efeler in the 2021-2022 academic year. Data for 2022; It was collected on the online platform in April, May and June. Sections of the research; The Personal Information Form created by the researcher was collected with the Emotional Literacy Scale developed by Palancı, Kandemir, Dündar and Özpolat (2014) and the Classroom Management Scale developed by Uyanık Balat, Bilgin and Sezer. The data were analyzed by entering the package statistics program. As a result of the research, a positive purposeful relationship was found between preschool students' emotional literacy and classroom management excellence. Emotional literacy education of teachers, gender, marital status, having a child, place of childhood (village, town, city, big city), usage status, type of university graduated, consumer seniority, type of school (kindergarten, kindergarten) they work in, state building they work in. / special status did not show an evaluation according to student age group and class size. Classroom management of teachers is based on marital status, having children, location of childhood transitions (village, town, city, big city), computer status, type of university from which they graduated, seniority of host, type of school they raised (kindergarten, kindergarten), and class size. While the etud variable was not observed, a variable was found related to the results of female teachers according to gender, private schools according to the type of working institution, and 60-72 months groups according to the age group worked.
The relationship between preschool teachers' emotional literacy levels and classroom management skills
Keywords: Classroom management; Duygusal okuryazarlık; Duygusal zekâ; Emotional intelligence; Emotional literacy; Okul öncesi öğretmeni; Okul öncesi öğretmenleri; Preschool teacher; Preschool teachers; Sınıf yönetimi; Training of; Yetiştirilmesi