Educational mismatch and overeducation of college and higher degree graduates in Turkey: 2008-2011 - Eriş, Bilge (My University, 2013)
EĞİTİM UYUMSUZLUĞU VE TÜRKİYE’DEKİ ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ FAZLA EĞİTİMLİLEŞMESİ: 2008-2011 Fazla eğitimlileşme; bir bireyin sahip olduğu eğitim düzeyinin o bireyin yapmakta olduğu işin gerektirdiği eğitim seviyesinden yüksek olması durumudur. Bu tez; İŞKUR (Türkiye İş Kurumu)’dan temin edilen 2008-2011 dönemini kapsayan mikro bir veri setini kullanarak, Türk işgücü piyasasındaki fazla eğitimlileşmenin belirteçlerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Fazla eğitimlileşmenin belirteçleri arasında, üniversite prestijinin etkisine özel bir vurgu yapılmaktadır. Fazla eğitimlileşme; veri setinin uygunluğu dolayısıyla hem objektif hem gerçekleşen metodoloji ile hesaplanmaktadır. EKK yönetimi ile her yıl için ayrı regresyon modelleri tahmin edilmiş ve sonuçları birbiri ile kıyaslanmıştır. Elde edilen bulgular, bireyin mezun olduğu üniversitenin prestiji arttıkça eğitim uyuşmazlığının azaldığı yönündedir. Diğer tanımlayıcı değişkenler için elde edilen ilk bulgular şu şekilde özetlenebilir: Yaş faktörünün etkisi, fazla eğitimlileşmenin hesaplanma yöntemine göre farklılık göstermektedir. Erkeklerin fazla eğitimlileşme olasılığı kadınların fazla eğitimlileşme olasılığından daha yüksektir. Mezun olunan üniversitenin türü (devlet/ vakıf) fazla eğitimlileşme üzerinde anlamlı bir etkiye sahip değildir. Kötüleşmiş yerel işgücü piyasası şartları, eğitm uyuşmazlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Son olarak; bireyler daha uyumlu işler bulduğu takdirde çalışmak için farklı illere göç ederler. Tezin bulguları, iş rekabet teorisinin bir doğrulaması niteliğinde değerlendirilebilir. Aynı zamanda; beşeri sermaye kaynaklarının verimsiz dağıldığı ve optimal olmayan eğitim yatırımları yapıldığı sonucuna varılabilir. Eğitim yatırımlarının meslek okulları ve kurslarına ağırlık vererek yeniden dağıtılması gerektiği çıkarılabilecek ilk politika önerileri arasndadır.

EDUCATIONAL MISMATCH AND OVEREDUCATION OF COLLEGE AND HIGHER DEGREE GRADUATES IN TURKEY: 2008-2011 Overeducation indicates the position in which a worker possesses a level of education in excess of the required level of education to hold and perform a particular job. Using micro data set from İŞKUR (Turkish Labor Institute) for the period 2008-2011, this thesis attempts to analyze the determinants of overeducation in Turkish labor market, with an emphasis on the effect of university prestige. Overeducation is measured by both objective and realized methodologies due to data availability. Separate regression models are estimated by OLS method for each year and the results are compared with each other. The findings indicate that as the prestige of the university from which the individual graduated increases, educational mismatch decreases. For the other variables the preliminary results can be summarized as follows: The effect of age changes with the measurement technique. Men are more probable of being overeducated than women. The kind of university (public or private) does not have a significant effect on overeducation. Deteriorated local labor market conditions affect overeducation adversely. Finally, individuals migrate to other provinces if they find a better matching job. The findings may be validation for the job competition theory and signaling for inefficient allocation of human capital resources and suboptimal investment in education. Reallocation of investment in education toward vocational education and training institutions may be the primary policy implication to be drawn.
Keywords: Eğitim; Eğitim Uyumsuzluğu; İş Gücü; Kariyer Geliştirme; Üniversiteler ve Yüksekokullar_Türkiye