Sezai Karakoç'un İslam ekonomisine dair görüşlerinin değerlendirilmesi - Ömerustaoğlu, Fatma (My University, 2025)
Bu çalışmanın temel amacı, bir İslam düşünürü olan Sezai Karakoç’un, Diriliş düşüncesi ekseninde ekonomi düşüncelerini incelemektir. Bu çalışmada “Nitel Araştırma” yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda, çalışmada kullanılan veri ve bulgular literatür taramasına dayalı, metin ve içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Karakoç’un 1960-1992 yılları arasında yayımladığı Diriliş dergisi ana kaynak olarak belirlenmiştir. Sezai Karakoç’un, kesintilere rağmen, 1960’tan başlayarak 1992’ye kadar süren Diriliş dergisinde yayımlanan tüm yazıları incelenmiştir. Karakoç’un düşünce yazılarında ekonomiye yönelik yer alan görüşleriyle birlikte, sadece ekonomiye yönelik olan yazıları da tespit edilmiştir. Sezai Karakoç’un, yaşadığı coğrafyanın özel şartlarına bağlı olarak gelişim gösteren siyasi, sosyal, kültürel olaylara bakarak mevcut ekonomi düşüncesinin nasıl şekillendiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Sezai Karakoç’un fikir dünyasına etki eden olayların daha iyi anlaşılması için, İkinci Dünya Savaşının sonlanmasıyla Türk siyasi hayatındaki değişimler ve bu değişimlerin sonucunda tartışılan ekonomik doktrinler incelenmiştir. Sezai Karakoç’un, ekonomiye yönelik düşüncelerinin oluşumuna inancın kaynaklık ettiği tespit edilmiştir. Karakoç’un, ekonomi anlayışının inancın bir sonucu olarak tanımladığı görülmüştür. Sezai Karakoç’un, ekonomi doktrinleri Batı medeniyetinin birer yansıması olarak değerlendirdiği ve Batı medeniyetine karşı, İslam medeniyetini idealize ettiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda Karakoç’un, Diriliş düşüncesi ekseninde, mevcut doktrinler dışında alternatif bir kimlik inşası gayretinde olduğu sonucuna varılmıştır. Sezai Karakoç’un, alternatif kimlik inşasına, İslam dini, kültürü ve tarihini kaynak olarak aldığı ve bu çerçevede ekonomiyi değerlendirdiği tespit edilmiştir. Sezai Karakoç’un ekonomi düşüncesinin temel dayanakları ve ekonomiye yönelik yorumları Diriliş dergisinde yayımladığı yazıları üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır.

The main purpose of this study is to examine the economic thoughts of Sezai Karakoç, an Islamic thinker, in the context of the idea of Resurrection. In this study, “Qualitative Research” method was used. In this context, the data and findings used in the study were analyzed using text and content analysis techniques based on literatüre review. Diriliş magazine, which Karakoç published between 1960 and 1992, was determined as the main source. Despite interruptions, all of Sezai Karakoç’s articles published in Diriliş magazine from 1960 to 1992 were examined. Along with Karakoç’s views on the economy in his thoughts articles, his articles that were solely about the economy were also identified. It has been attempted to determine how Sezai Karakoç’s current economic thought was shaped by looking at the political, social and cultural events that developed depending on the special conditions of the geography in which he lived. In order to better understand the events that influenced Sezai Karakoç’s world of ideas, the changes in Turkish political life after the end of the Second World War and the economic doctrines discussed as a result of these changes were examined. It has been determined that belief was the source of Sezai Karakoç’s thoughts on the economy. It has been seen that Karakoç defınes his understanding of the economy as a result of belief. It has been determined that Sezai Karakoç evaluated economic doctrines as a reflection of Western civilization and idealized Islamic civilization in contrast to Western civilization. In this context, it was concluded that Karakoç was trying to construct an alternative identity outside the existing doctrines, on the axis of the idea Resurrection. It has been determined that Sezai Karakoç took Islamic religion, culture and history as sources in the construction of an alternative identity and evaluated the economy within this framework. The fundamental foundations of Sezai Karakoç’s economic thought and his comments on the economy have been evaluated through his articles published in Diriliş magazine.
Keywords: Criticism and interpretation; Dini yönleri; Economic aspects; Economics; Economy- Faith; Economy- Society; Ekonomi; Ekonomi -İnanç; Ekonomi-Toplum Sezai Karakoç; Ekonomik yönleri; Eleştiri ve yorum; Islam; Islamic Economy; İslam; İslam Ekonomisi; Karakoç, Sezai, 1933-; Religion aspects; Sezai Karakoç