Profesyonel futbolcularda alt ekstremite denge, propriosepsiyon, esneklik ve kuvvet asimetrisinin analizi - Seyhan, Rıdvan (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada profesyonel futbolcularda sezon boyunca yaşanan yaralanmalara etki edebilecek alt ekstremitenin denge, propriosepsiyon, esneklik ve kuvvet parametrelerindeki asimetrilerin ve yaralanmalarla olan ilişkisinin saptanması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2019-20 sezonunda Süper Lig takımında oynayan 20 profesyonel futbolcu dâhil edildi. Asimetri analizinde kuvvet için “Groinbar sistemi”, derinlik sıçraması için “MyJump2 uygulaması”, esneklik için “otur uzan testi”, denge için “Y-denge testi” ve propriosepsiyon için Marmara Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde geliştirilen “MarVAJED cihazı” kullanıldı. Elde edilen verilerin birbirlerine etkileri ve tüm sezon boyunca yaşanan yaralanmalarla olan ilişkileri incelendi.Bulgular: Kalça abduktör ve adduktör kas grubu dışında dominant(DB) ve non-dominat(NDB) bacak arasındaki bütün verilerde asimetri bakımından anlamlı fark bulunmadı(p>0,05). Dengenin anterior yöndeki uzanma asimetrisinin yaralanma sayısı(p=0,036) ve süresiyle(p=0,006) ilişkisi bulundu. Dorsifleksör kas kuvvetinin yaralanma sayısı(NDB:p=0,030, DB:p=0,012) ve süresiyle(NDB:p=0,028, DB:p=0,04) ilişkisi saptandı. Ayrıca dorsifleksör/ plantarfleksör oranının yaralanma sayısı(NDB:p=0,005, DB:p=0,037) ve süresiyle(NDB:p=0,002, DB:p=0,009) ilişkili olduğu bulundu(p<0,05). Esneklik, propriosepsiyon ve derinlik sıçraması verilerinin yaralanmalarla ilişkisi bulunmadı(p>0,05).Sonuçlar: Profesyonel futbolcularda dengedeki anterior uzanma asimetrisinin, dorsifleksör kas kuvvetinin ve dorsifleksör/ plantarfleksör oranının sezon boyu yaşanan yaralanmalarla ilişkili olduğu bulundu. Antrenman veya maç yüküyle ilişkilendirilmiş daha kapsamlı çalışmalar gelecekte yapılabilir.

Purpose: This study was aimed to determine the asymmetries in balance, proprioception, flexibility and strength parameters of the lower extremity that may affect the injuries experienced during the season in professional football players and their relationship with injuries.Material and Method: This study was included 20 professional football players who play in a team of Super Leauge in 2019-20 season. For asymmetry analysis, It was used Groinbar System for strength, MyJump2 application for drop jump, sit and reach test for flexibility, Y-Balance Test for balance and MarVAJED device developed in Physiotherapy and Rehabilitation Department of Marmara University for proprioception. The effects of obtained data on each other and their relations with injuries experienced throughout the season were examined.Results: Except for hip abductor and adductor muscle groups, there was not difference in all data between dominant(DL) and non-dominant(NDL) leg in terms of asymmetry(p>0,05). It was found that anterior reach asymmetry in balance was related to injury number(p=0,036) and duration(p=0,006). Dorsiflexor muscle strength was found to be related to the injury number(NDL:p=0,030, DL:p=0,012) and duration(NDL:p=0,028, DL:p=0,040). It was also found that dorsiflexor/ plantarflexor ratio was related to injury number(NDL:p=0,005, DL:p=0,037) and duration(NDL:p=0,002, DL:p=0,009). Flexibility, proprioception and drop jump data were not found to be associated with injury(p>0,05).Conclusion: It was found that anterior reach asymmetry in balance, dorsiflexor muscle strength and dorsiflexor/ plantarflexor ratio in professional football players were associated with injuries experienced throughout the season. More detailed studies associated with training or match load may be done in the future.
Asymmetry analysis of lower extremity balance, proprioception, flexibility and strength in professional football players
Keywords: balance; denge; esneklik Football; Fizik tedavi; flexibility; Futbol; Health; kas kuvveti; muscle strength; Physical therapy; proprioception; propriosepsiyon; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık