Sosyal sorumluluk faaliyetlerinin sosyal medyada kurumsal itibar yönetimine etkisi - Vakıflı, Irmak (My University, 2020)
Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS), toplumda gittikçe daha çok önem kazanan ve pek çok kurumun itibar yönetimi politikalarına dahil ettiği bir unsurdur. İşletme etiği, kurumsal hesapverilebilirlik ve sosyal farkındalık gibi farklı yaklaşımlarla birlikte ele alınabilen sosyal sorumluluk faaliyetleri, çoğu kurum tarafından da organizasyona değer katma kaygısıyla desteklenmekte ve bu destek sosyal medyada da ortaya konmaktadır. İtibar yönetimi, son otuz yıldır araştırmalara konu edilen ve kurumların yıllardır yönetim stratejilerine dahil ettiği, tüm paydaşları nezdindeki algı bütününü ifade etmektedir. Bu algı araştırmada itibar bileşenleri olarak sınıflandırılan pek çok farklı dinamikten etkilenmektedir. Çalışmada özellikle Türkiye’nin en itibarlı beş kurumunun sosyal medyadaki itibar yönetimleri kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) paylaşımları bağlamında incelenmektedir. Çalışmanın ilk üç bölümünde araştırmanın teorik altyapısını şekillendiren kaynaklar, itibar yönetimi, sosyal medya ve kurumsal sosyal sorumluluk olmak üzere üç ana başlıkta analiz edilmektedir. Çalışmanın dördüncü ve beşinci bölümleri pratik araştırmaya ayrılmış ve Türkiye’nin en itibarlı beş şirketinin sosyal medya paylaşımları başlıca itibar kriterleri çerçevesinde bir kod kitabı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma, ayrıca kurumların sosyal medyadaki itibar yönetimlerinde kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) faaliyetlerine verdikleri değer göz önünde tutularak ele alınmaktadır. Sosyal sorumluluk faaliyetlerinin kurumsal itibar yönetimine etkisi çalışmanın altıncı bölümde detaylıca yorumlanmaktadır.Bu çalışmada elde edilen bulgular, kurumsal sosyal sorumluluğun kurumsal itibar yönetiminde önemli bir rol oynadığını ve sosyal medyada kurumsal itibar yönetimini diğer farklı unsurların da şekillendirdiğini ortaya koymaktadır.

Corporate Social Responsibility (CSR) is an issue becoming more important, which is also integrated by many institutions to their corporate reputation management strategies. Corporate Social Responsibility, which might be handled with different approaches like Business Ethics, Corporate Accountability and Social Awareness is supported by many institutions with the concern of adding value to their organizations. This support is demonstrated on social media platforms as new corporate communication channels, too. Reputation Management has been discussed by researchers for thirty years and it refers to a whole of perception in the presence of all stakeholders, which corporations include in their management strategies. This whole of perception is influenced by many different dynamics, which might be classified as corporate components. This study discusses the corporate reputation management styles of five most reputable corporations of Turkey and it focuses especially on their social media postings regarding the Corporate Social Responsibility (CSR). In the first three parts of this study, references shaping the theoretic structure of research are analyzed in frame of the main titles “Reputation Management”, “Social Media” and “Corporate Social Responsibility”. The fourth and fifth parts of this study focus on the practical research and Turkey’s most reputable five corporations’ social media postings are analyzed with a codebook in regard of defined essential reputation criteria. Study hereby handles the value given to Corporate Social Responsibility (CSR) component compared to other reputation components. Findings reached through this study demonstrate that, Corporate Social Responsibility plays a pivotal role in corporate reputation management and corporations’ reputation strategies are also shaped by some other specific factors on social media.
Keywords: Business; İşletme; Kurumsal Sosyal Sorumluluk Corporate Social Responsibility; Management; Social responsibility; Sosyal sorumluluk; Yönetim