Türkiye-Azerbaycan ticari ilişkileri ve geliştirilmesine yönelik öneriler - Hüseynov, Valeh (My University, 2009)
Azerbaycan Ticari İlişkiler ÖZET TÜRKİYE AZERBAYCAN TİCARİ İLİŞKİLERİ VE GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÖNERİLER Bu çalışmanın amacı Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerin geçmişi ve bugünü incelenmek suretiyle iki ülkenin ticari ilişkilerindeki mevcut sorunları tespit etmekten ve onların çözümlerinin ve genel olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik önerilerin verilmesinden ibarettir. Bu amaç doğrultusunda çalışmamızın birinci bölümünde, Azerbaycan’ın dış ticareti araştırılmış, dış ticaretinin boyutları verilmiş ve Azerbaycan ticareti, ürünler, ülkeler ve sektörler üzere incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümde ise Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticari ilişkiler geniş olarak ele alınmış, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler madde grupları ve sektörel bağlamda incelenmiştir. Ayrıca, Türkiye’nin Azerbaycan’a ihracatı ve Türkiye’nin Azerbaycan’dan ithalatı ayrı başlıklar olarak ele alınmış ve ticari ilişkilerdeki öne çıkan alanlar detaylı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Azerbaycan ekonomisindeki yabancı yatırımların yeri kısa şekilde verilerek bu yatırımlar içinde Türkiye’nin payı detaylı olarak incelenmiş, Türkiye’nin Azerbaycan’daki yatırımları sektörel bağlamda ele alınmış, Azerbaycan’da faaliyette olan Türk firmaları hakkında bilgi verilmiş ve Azerbaycan’ın Türkiye’deki yatırımlarından bahsedilmiştir. Bundan başka esas olarak üçüncü bölümde Türkiye ve Azerbaycan ticari ilişkilerindeki sorunlar, bu sorunların çözümleri ve ilişkilerin geliştirilmesi için öneriler ayrıca başlık altında detaylı olarak incelenmiştir. Turkey Azerbaıjan Trade Relatıons

TURKEY AZERBAIJAN TRADE RELATIONS AND DEVELOPMENT PROPOSALS The aim of this research is to examine the evolution of commercial relations between Turkey and Azerbaijan, identify existing problems and their solutions, and give recommendations in order to improve relations. The first part of the study analyzed Azerbaijan's foreign trade and its dimensions, and Azerbaijan trade products, countries and sectors were examined. In the second part of the study trade relations between Turkey and Azerbaijan were examined in detail, commercial relations between the two countries were examined in the context of sectoral groups. Moreover, Turkey's exports to Azerbaijan and Turkey's imports from Azerbaijan were analyzed under separate titles and commercial relations have been examined in detail. In the third section, the significance of foreign investment in Azerbaijan's economy and Turkey's share of these investments has been examined in detail and Turkish investments have been examined by sectors. Turkish companies operating in Azerbaijan were analyzed in the study together with the Azerbaijanian investments in Turkish Republic. Consequently the third chapter examined in detail the problems in commercial relations between Turkey and Azerbaijan in order to find solutions to these problems and recommendations for the further development of the relations were suggested.
Keywords: Azerbaycan_Ticaret_Türkiye; Para Yönetimi; Türkiye_Ticaret_Azerbaycan; Uluslararası Ticaret