Aile şirketlerinin yönetişim yapısı - Ofluoğlu, Simya Uğur (My University, 2006)
Günümüz dünyası; küreselleşme, rekabet ve teknolojik değişim süreci içinde bulunmaktadır. Bu gelişmeler, ekonomileri olduğu kadar işletmeleri de uluslararası ölçünlere uymaya zorlamaktadır. İşte yönetişim, işletmelere bu ölçünleri sunmaktadır. Yönetişim; katılmalı ve demokratik bir yönetim anlayışıdır. Temel ilkeleri: Eşitlik, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verebilirlik. Türkiye, aile şirketleri çok olan bir ülkedir. Aile şirketleri, büyüme, gelişme ve uluslararası piyasalara açılma durumunda pek çok sorunla karşılaşmaktadırlar. Bazıları, bu sorunları çözemeyerek yaşamlarına son vermekteler, bazıları ise kurumsallaşmayla başarıma ulaşmaktadırlar. İşte aile şirketlerinin hem varlıklarını sürdürebilmeleri, hem de kaynak darboğazını aşabilmeleri için kurumsallaşmaya gitmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada, Trabzon’daki aile işletmelerinin yönetişim ilkeleri tartışılmış ve Trabzon ilinde yalnızca anonim şirketlerden seçilmiş aile işletmelerine anket uygulanarak, yönetişim ilkelerini ne derecede uygulayabildikleri saptanmış ve değerlendirilmiştir. Anahtar Sözcükler: Yönetişim, kurumsallaşma, aile şirketleri

In nowadays, the world has been in the process of globalization, competition and technological change. These changes have coerced both the economies and companies to adopt some international standards. The corporate governance offers to firms these standards. The corporate governance is a participative and democratic type of management. The basic principles of corporate governance are egalitarianism, transparency, esponsibility and accountability. There are a lot of family firms in Turkey. These firms face many problems as they grow,develop and enter international markets. While some firms end their lives because they cannot solve these problems, some others achieve success through institutionalization. Therefore, in order both to continue their existence and to solve their source problems, they have to institutionalize. In this study, the corporate governance principles of family businesses in Trabzon are discussed and to what extent those principles can be implemented is examined and evaluated through a survey of family businesses chosen from only corporations operating in Trabzon This study provides preliminary results that would grant a more comprehensive research in the future
Keywords: Aile Şirketleri_Yönetim; Kurumsallaşma