Ortadoğu ülkelerinden Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının değerlendirilmesi: (Bahreyn, Kuveyt, B.A.E., İsrail, Arabistan) - Sözen, İlyas (My University, 2006)
Çalısmamızda dogrudan yabancı sermaye yatırımları hakkında teorik bilgilere ilaveten tüm dünya genelindeki güncel bilgiler verilmistir. Türkiye’de ki yabancı sermaye yatırımlarının, Türk ekonomisine olan etkileri belirtilmistir. Seçilmis bazı Ortadogu ülkelerinden (B.A.E, Kuveyt, Bahreyn, srail, S.Arabistan) Türkiye’ye gelen dogrudan yabancı sermaye yatırımlarının Türk ekonomisine olan etkileri baslıklar altına incelenmistir. Özellikle istihdam verilerinin eksikliginden dolayı genis bilgi sunulamamıstır. Türkiye’nin bu bölgedeki yabancı sermayeyi yatırım olarak çekmesi için yaptıkları ve alması gereken tedbirler sıralanmıstır. Seçilmis bazı Ortadogu ülkelerinin Türk ekonomisine etkileri son 10 yılda artmasına ragmen düsük seviyede kalmaktadır. Ancak sahip oldugu potansiyel ve son dönemde yapılan anlasmalar ve varılan mutabakatlarla yabancı sermaye içindeki payı %10 civarlarına çıkacaktır.

In our study, in addition to theoretical informations on foreign direct capital investments, current informations relating to whole word are given. The impact of foreign direct investments in Turkey on her economy is mentioned. Foreign direct capital investments coming from selected some of Middle-East countries (Bahrain, Kuwait, U.A.E, Israel, Saudi Arabia) to Turkey is examined under titles.Especially due to lack of employment datas, broad information could not be presented. To attract foreign capital in this zone, the measures that Turkey should take are listed. Although the impact of selected some of Middle-East countries on Turkish economy increased in last decade, it is still in low levels. However through her potential, current agreements, and correspondences, it’s share in total foreign capitals will rise to about %10
Keywords: Yabancı Sermaye Yatırımlar_Ortadoğu Ülkeleri; Yatırımlar, Dış_Türkiye_Ortadoğu Ülkeleri