Kendinden klempli foley sondanın üriner sistem enfeksiyonuna ve hemşire iş yüküne etkisi - Akbaş, Demet Büyük (My University, 2017)
Kendinden Klempli Foley Sondanın Üriner Sistem Enfeksiyonuna ve Hemşire İş Yüküne EtkisiAmaç:Araştırmacı tarafından tasarlanan kendinden klempli foley sondanın üriner sistem enfeksiyonu ve hemşire iş yüküne etkisini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem:Araştırma randomize kontrollü olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Çalışmanın evrenini Ocak–Temmuz 2015 tarihleri arasında İstanbul’da bir devlet hastanesinde Dahili ve Cerrahi birimlerde yatan, araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan hastalar ile bu kliniklerde çalışan hemşireler oluşturdu. Örneklem grubunu ise kendinden klempli foley sonda takılan 50 hasta (deney) ve foley sondatakılan 50 hasta (kontrol) olmak üzere toplam 100 hasta ve 67 hemşire oluşturdu. Verilerin toplanmasında ‘Hasta Tanılama Formu’ ve idrar kültürü sonuçlarından yararlanıldı. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (Frekans, Yüzde, Ortalama) ile verilerin karşılaştırılmasında Ki-Kare ve Mann- Whitney U testleri kullanıldı. Bulgular:Deney ve kontrol grupları arasında tanıtıcı özellikler ve mikroorganizma üreme sonuçları açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Mikroorganizma üreme oranı foley sonda kullanılan hastalarda %30 (n=15) iken kendinden klempli foley sonda kullanılan hastalarda %16 (n=8) bulundu. Sondanın hastada kalış gününe göre bakıldığında, 11-30 günlük zaman dilimindekendinden klempli foley sonda kullanılan hastalarda üreme sayısı daha azdı.Hemşirelerin %89,5’i kendinden klempli foley sondanın iş yükünü azalttığını ve %97’si kullanımını önerdiğini belirtti. Sonuçlar:Kendinden klempli foley sondanın 11-30 gün arası kullanımda üriner sistem enfeksiyonunuve hemşirenin iş yükünü azaltacağı sonucuna varıldı.

The Effect of Self-Clampping Foley Catheter on the Urinary Tract Infection and Work Load of NursePurpose: It was aimed toevaluate the effects of the self-clamping foley catheters designed by the researcher on the urinary tract infection risk and the work load of the nurse.Material and Method: The research was planned and carried out as randomized controlled. The population was formed by the inpatients of the Internal Medicine and Surgery clinics of a public hospital in İstanbul between January and July of 2015 meeting the criteria to participate in the research and the nurses of the same clinics. Sample group was constituted by a total of 100 patients; 50 patients using self-clamping foley catheters (experimental group) and 50 using regular foley catheter (control group); and 67 nurses. Patient Diagnosis Form and ürine culture test results were utilized in the collection of data. Descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean) were used in the evaluation and Chi-Square and Mann-Whitey U tests were applied in the comparison of the data.Findings: There were no significant differences in terms of indicative features and microorganism reproduction out comes between experimental and control groups (p>0.05). While the microorganism reproduction rate was 30% (n=15) in patients with foley catheter, it was 16% (n=8) in those with self-clamping foley catheter. According to the duration of the foley catheter in the patient, the reproduction number was lower in patients using self-clamping foley catheter for 11/ 30-day period. 89.5% of the nurses stated that the self-clamping foley catheter reduced their workload and 97% stated that they suggest it to be used.Result: In 11-30 days period, it is concluded that using self-clamping foley catheter reduces the patients üriner infection risk and nurses workload .
Keywords: Araştırmalar; Clamp; Foley Kateter; Hemşire; Hemşirelik; İş Yükü Foley Catheter; Klemp; Nurse; Urinary Tract Infection; Üriner Sistem Enfeksiyonu; Üriner sistem hastalıkları; Workload