Hiç görmeyen, az gören ve normal görenlerde orta latanslı işitsel uyarılmış potansiyellerin (amlr) karşılaştırılması - Devrilmez, Hülya (My University, 2008)
Bu tez çalışmasında; konjenital kör, az gören ve normal görenlerden oluşan üç ayrı grubun işitme korteksi ve civarındaki aktiviteleri işitsel uyarılmış potansiyellerden (AEP) orta latanslı davranım (MLR) testi ile araştırılarak, görme bozukluğunun işitme duyusunu daha fazla geliştirip geliştirmediği değerlendirilmiştir. Çalışma 11 kişilik hiç görmeyen, 10 kişilik az gören ve 13 kişilik normal görenlerden oluşan üç grubu kapsamıştır. Yaş aralığı 18-30 yaş arasındadır. Yaş ortalaması 23.91 ± 3.11’dir. Çalışmaya katılan konjenital kör, az gören ve normal gören bireylerin işitmeleri ilk önce Transient Evoked Otoakustik Emisyon (TEOAE), saf ses hava-kemik yolu eşik testi ve konuşma testlerini kapsayan davranım odyometrisi ve akustik immitansmetri testleri ile değerlendirilmiş, daha sonra “işitsel uyarılmış orta latans potansiyel (AMLR)” kayıtları yapılmıştır. Her bir grubun AMLR dalga latansları ve amplitütleri iki farklı yerden (Cz-Fz) kayıt alınarak ANOVA ve Tukey’in çoklu karşılaştırma ve iki bağımsız örnek T-testi istatistik yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Cz kaydında; gruplar arasında Pa ve Nb dalga latansları ortalamaları arasında anlamlı farklılık gözlenmiştir. I.grubun Pa dalga latans ortalaması III.grubunkinden 2.811 msn daha uzun; I.grubun Nb dalga latans ortalaması II.grubunkinden 4.2976 msn daha uzun bulunmuştur. Fz kaydında; gruplar arasında Pb dalga latans ortalaması arasında anlamlı farklılık gözlenmiştir. I.grubun Pb dalga latans ortalaması II.grubunkinden 5.6087 msn, III.grubunkinden 4.827 msn daha uzundur. Cz ve Fz kayıtlarında gruplar arası Po-Na, Na-Pa, Pa-Nb, Nb-Pb amplitütleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir. Amplitüt, komponent, işitsel uyarılmış potansiyeller, latans, orta latanslı davranımlar.

Comparison of Middle Latency Auditory Evoked Potential Results of Congenitally Blind, Partial Vision Deficiency to Normal Vision Aquity Subjects The purpose of the paper is to evaluate the auditory abilities of “congenitally blind”, “partial vision deficiency” and “normal vision” groups by middle latency response test which is an auditory evoked potential test reflecting the primary and secondary auditory area activities. The first group included 11 blind people, second group included 10 people with a partial vision deficiency and 13 people with normal vision were in the third group. The age range of the subjects were between 18-30. The average age of the subjects was 23.91±3.11. All the participants hearing were examined with transient evoked otoacoustic emission test, pure-tone air-bone conduction threshold test, speech audiometry and acoustic immitancemetry. Auditory Middle Latency Response (AMLR) test was applied to all subjects, and AMLR results were recorded from Fz and Cz. By using Anova, Tukey Multiple statistics analysis methods and independent samples T-test, wave latencies and wave amplitudes of the three groups were compared. In the Cz recordings, there was a significant difference between Pa and Nb wave latency values among the groups. Average Pa wave latency of the first group was 2.811 msn longer than of the third group, Average Nb wave latency of the first group was 2.976 msn longer than Nb wave latency of the second group. In the Fz recordings; there was a significant difference between the average Pb wave latencies among the groups. Average Pb wave latency of the first group was 5.6087 msn longer than that of the second group and 4.827 msn longer than average Pb wave latency of the third group. In Cz and Fz recordings, there were no significant differences between Po-Na, Na-Pa, Pa-Nb, Nb-Pb amplitudes among the groups. Key Words: Amplitude, auditory evoked potentials, component, latency, middle latency response
Keywords: Görme Bozuklukları; Odyoloji