Aleviliğin günümüzdeki problemleri - Balkanlıoğlu, Mehmet Ali (My University, 2006)
Cumhuriyet dönemiyle birlikte, başta sosyal, dini ve kültürel alanlar olmak üzere birçok alanda, bugün dahi devam eden pek çok değişim meydana gelmiştir. Bu değişimden Alevilik’te oldukça etkilenmiştir. Bu çalışmanın konusu, zikredilen süreçte, Alevilikte meydana gelen yapısal ve sosyal değişimler ile bu değişimlerin neden olduğu problemlerdir. Zira varlığını köy ortamında geleneksel olarak devam ettirebilen Alevilikte, şehirlere göç neticesinde, başta Aleviliğin ne olduğu hususu, dedelik, musahiplik, cem ritüelleri, soydan gelme esası gibi bazı temel değerler değişime uğramıştır. Cemevlerinin statüsü, Aleviliğin farklı algılanması, farklı örgütlenme ve Aleviliğin kimlik ve imajına yönelik farklı anlayışlar ortaya çıkmıştır. Neticede bu ve diğer konular yapısal ve sosyal problemler olarak görülmektedir. Problemlerin nedenleri; geleneksel de diyebileceğimiz, gerçek Aleviliğin bilinmeyişi, dolayısıyla farklı Alevilik anlayışlarının ortaya çıkması ve Aleviliğin günümüze sağlıklı bir şekilde intikal ettirilememesinden kaynaklanmaktadır.

With the beginning of the republic period, many changes happened in social, religious and cultural areas, which has even been continuing today. Alaouite has affected from this change too. The subject of this study is social and formal changes in alaouite in this process and the problems of these changes. With the results of migrations to the cities some basics of alaouite, which survived traditionally in the country areas, have changed like what alaouite is, dedelik, musahiplik, cem ritüelleri, soydan gelme. The statue of cem houses, perceiving alaouite in different ways, different organizations in alaouite and some different ideas about the identity and the image of alaouite have come on the scene. These subjects are accepted as social and structural problems. The causes of this problem is that people don’t know the real traditional alaouite so different alaouite understandings have come on the scene and people couldn’t transfer the alaouite in a reliable way.
Keywords: Alevilik_Türkiye; İslam Dini_Mezhepler