Türev ürünlerine dayalı işlemler ve tekdüzen hesap planına göre muhasebeleştirilmesi - Seyidzade, Samir (My University, 2004)
Türev ürünlerini dört ana bölümde incelenmiştir. İlk bölüm türev ürünlerin genel olarak tanımı ve kendi aralarındaki bağlantıya değinilmiştir ve her biri ayrı ayrı olarak kendi alt başlığıyla geniş bir şekilde yazılmıştır. Türev ürünleri forward tabanlı sözleşmeler ve opsiyon sözleşmeler olarak açıklanmıştır. Forward tabanlı sözleşmeler de kendi alt başlığında; forward sözleşmeler, futures sözleşmeler ve swap sözleşmeler olarak ayrılmaktadır. Her iki sözleşmeler temelde aynı mantık var, sadece her ikisini ayıran en önemli nokta forward tabanlı sözleşmelerde sözleşmenin yerine getirmek zorunludur, fakat opsiyon sözleşmelerinde ise ihtiyaridir bir tarafıyla. Kaybedecek miktar da en fazla ödediği prim kadardır. Türev ürünlerin nasıl fiyatlanacağını ve muhasebedeki nasıl değerlendirileceği gösterilmiştir. İkinci bölümde bu ürünlerin finansal piyasalar içinde şu an yeri nedir, o ayrı bir başlık olarak bilgilendirilmiştir. Muhasebeleştirilmesi için geliştirilen standartlar verilmiştir. Standartları hazırlayan kurumlarla ilgili bilgi verilmiştir. Standartlar her ülkede farklı bir şekilde uygulanmaktadır, çünkü her ülke muhasebeleştirilmesi farklı türdendir. Ve finansal piyasalarda işleyişi gösterilmiştir. Üçüncü bölüm türev ürünlerinin muhasebeleştirilirken nelere dikkat edilmesi gerekir, o konu incelenmiştir. Muhasebeleştirilme yapılırken iki en önemli noktaya dikkat edilir. Türev ürünler spekülasyon amaçla mı, yoksa hedge amaçla mı yapılmıştır. Eğer kar amaçla yapılmışsa başka, riskten korunmak amacıyla yapılmışsa başka türlü muhasebe kayıtlarında gösterilmektedir. Son olarak ta dördüncü bölümde muhasebeleştirilmeyle ilgili her türev ürünlerinin kendi alt başlıklarına birer örnek verilmiştir. Derivatives have inspected four chapter. First chapter explained the derivatives definition and refer to both of relaitons and writed each other detail in headline. Derivatives explained forward basic agreements and option agreements. Forwad agreements, future agreements and swap agreements were parts of forward basic agreement. Both of agreement have same logic, differens is in forwad basic agreement apply must be obligate but in option agreement voluntary. Maximum lost is equal to pay premium. Following, derivatives pointed how get price and account. Second chapter explained the place of financial market. İmproving standarts approve accounting. Give information about prepare satndart's board. Standarts have apply different in each country cause of each itself accounting. At least shown financial market procedure. Third chapter included derivatives accounting. Accounting has two important point. Derivatives made aim is speculation or hedge. İf aim is speculation, accounting will be different. But if inverted, accounting will be different. And last chapter contain examples about accounting.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Muhasebe