A comprehensive hazard and operability study in a crude oil refining factory : a case study in Afghanistan - Miazada, Ahmad Fawad (My University, 2020)
Bu çalışma Afganistan'da bulunan bir ham petrol arıtma tesisinde mevcut tüm tehlikelerini değerlendirmaktadir. Nedenler, sapmalar, gerekli eylemler tanımlanmış.Ayrıca, HAZOP'un güvenli bir çalışma ve güvenli bir ortama sahip olmasının önemini göstermek için, Petrol üretiminin normal çalışma koşullarında Sera gazı emisyonları (GHG) hesaplayıp ve kazalar sırasında sera gazı salınımı ile karşılaştırırılmakta. HAZOP, planlamacılara, yöneticilere, uzmanlara ve operatörlere riskleri önlemede ve güvenli bir çevreye sahip olmalarında, yüksek bir standart elde etmelerinde yardımcı olup, etkili bir yönetim sisteminin önemini belirlemekte. Ayrıca fabrikanın zayıf risk yönetimi nedeniyle meydana gelen bazı kazalar da araştırılmış olup üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyonları, ve kazalar sonucunda sera gazı emisyon miktarlarını karşılaştırdığında, ortaya çıkan sonuç kazaların çevresel etkilerini 10 kat daha fazla olduğunun göstermesi, HAZOP’ün önemini yansıtmıştır.

This study assessed all existing hazards in a crude oil refining factory located in Afghanistan. Cause, deviations, required actions are identified. In addition, greenhouse gas emissions (GHG) of the oil production in its normal working condition is calculated and compared with the GHG release during the accidents to show the importance of HAZOP to have a safe work and safe environment. Since, HAZOP, identifies the importance of an effective management system to help planners, managers, specialists, and operators to achieve a high standard in preventing risks and having a safe environment. Also, accidents that happened due to weak risk management of the factory, are investigated. Generated greenhouse gas emissions during production and consequences are calculated and compared which showed that, the environmental impacts of accidents are 10 times more than the daily impacts of crude oil production.
Keywords: Chemical engineering; crude oil processing; ham petrol işleme HAZOP; HAZOP; Kimya mühendisliği; risk analizi; risk analysis