Dini fıkhi kültürün kadının çalışma hayatına etkisi - KAAN, ENVER OSMAN (My University, 2022)
Çalışmak, insan hayatının ayrılmaz bir parçasıdır. Zira hayatı idame ettirmek çalışmaya bağlanmıştır. Tarih boyunca insanlar, çalışmada cinsiyet farkı gözetmemişlerdir. Dolayısıyla kadın erkek tüm insanlar geçimlerini sağlamak için çalışmışlardır. Bununla birlikte, çalışma alanlarında kendiliğinden oluşan farklılıklar meydana gelmiş; çoğunlukla ağır işlerde erkekler, hafif işlerde ise kadınlar çalışmışlardır. Özellikle tarım öncesi ve sonrası toplumlarda bu durum daha net bir şekilde görülmüştür. Sanayi devrimiyle birlikte çalışma alanlarında ve şartlarında köklü değişimler meydana gelmiştir. Bu değişimlerden biri de çalışma süresinin uzaması ve ücretli-sigortalı çalışma alanlarının çoğalmasıdır. İşte bu noktada kadının çalışması tartışmaları başlamıştır. Kadının iş hayatına nitelikli katkı sunacağını düşünen modern yaşamı benimseyenler, kadın istihdamını savunurken, muhafazakâr düşünceli olanlar ise aile bütünlüğüne zarar vereceği gerekçesiyle kadının ev dışı işlerde ücretli ve sigortalı çalışmasına karşı çıkmışlar, zaman zaman bu görüşlerine dini referans olarak göstermişlerdir. Tebliğde, kadının iş hayatına katılımındaki dini-fıkhi hükümleri üzerinde durulacak, böylece dini-fıkhi bilginin kadının çalışması üzerinde nasıl bir etki meydana getirdiği tespit edilmeye çalışılacaktır.

Working is an integral part of human life. Because sustaining life depends on work. Throughout history, people have not discriminated against gender in the work. Therefore, all people, men and women, worked to earn their living. However, there were spontaneous differences in the work areas; mostly men worked in heavy jobs and women in light jobs. This situation was seen more clearly especially in pre- and post-agricultural societies. With the industrial revolution, radical changes have occurred in working areas and conditions. One of these changes is the prolongation of working hours and the increase in paid-insured working areas. At this point, discussions about women's work began. While those who adopt modern life, who think that women will make a qualified contribution to business life, advocate women's employment, while those who have conservative thoughts oppose the paid and insured employment of women in out-of-home jobs on the grounds that it will harm the integrity of the family, and they sometimes cited these views as a religious reference. In the paper, the religious-fiqh provisions of women's participation in business life will be emphasized, so it will be tried to determine what kind of effect religious-fiqh knowledge has on women's work.
The effect of religious-jurisprudence culture on women's working lives
Keywords: Fıkıh; Kadın; Çalışma; Fiqh; Women; Work