Üniversite birinci sınıf öğrencilerinin saldırganlık tepkileri, bağlanma tarzları ve kişilerarası şemaları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Çelik, Hilal (My University, 2006)
Bu araştırmanın amacı, üniversite birinci sınıf öğrencilerinin saldırganlık tepkileri, bağlanma tarzları ve kişilerarası şemaları arasındaki ilişkiyi sınamaktır. Bu amaçla katılımcıların saldırganlık tepkileri, bağlanma tarzları ve kişilerarası şemaları liseden mezun olunan alan, cinsiyet, anne-baba birliktelik durumu, anne-baba eğitim düzeyi değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırmada ayrıca, katılımcıların saldırganlık tepkilerinin bağlanma tarzlarına ve kişilerarası şemalara göre yordanıp yordanmadığı da sınanmıştır. İlişkisel tarama modeli niteliğindeki bu araştırmanın evrenini, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim, Teknik Eğitim ve Fen–Edebiyat Fakültesi birinci sınıf öğrencileri; örneklemini ise, bu fakültelerin farklı bölümlerinde öğrenim gören 271 kız ve 216 erkek, birinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır.Verilerin analizinde, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Tekniği, Çoklu Regresyon Analizi, Bağımsız Grup t Testi, Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis-H Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) tekniklerinden yararlanılmıştır. Varyans analizi sonucunda, farkın kaynağını belirlemek amacıyla Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, üniversite birinci sınıf öğrencilerinin saldırganlık tepkileri ile bağlanma tarzları ve kişilerarası şemaları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Ayrıca, üniversite öğrencilerinin saldırganlık tepkilerinin bağlanma tarzları ve kişilerarası şemalarına göre yordandığı sonucuna ulaşılmıştır. Demografik değişkenlerden liseden mezun olunana alan değişkenine göre, saldırganlık tepkilerinin farklılaşmadığı, buna karşın bağlanma tarzlarının ve kişilerarası şemaların farklılaştığı; cinsiyet değişkenine göre ise, saldırganlık tepkilerinin bağlanma tarzlarının ve kişilerarası şemaların farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Anne-baba birliktelik durumu değişkenin saldırganlık tepkilerinde farklılığa yol açtığı buna karşın bağlanma tarzları ve kişilerarası şemalar üzerinde farklılık yaratmadığı, benzer şekilde, anne eğitim düzeyinin saldırganlık tepkileri, bağlanma tarzları ve kişilerarası şemalar üzerinde farklılığa yol açmadığı, buna karşın baba eğitim düzeyinin sadece bağlanma tarzları üzerinde bir farklılığa yol açtığı sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this research is to examine the relationships among aggression responses, attachment styles and interpersonal schemas of senior students. In this research, the variables were also investigated correlationally with respect to graduation department of high school, gender, status of parents (together or separate), and educational status of parents. In addition, the predictivities of attachment styles and interpersonal schemas on aggression responses were examined too. The research was performed in accordance with the correlationally scanning model. The subjects were freshman students of Marmara University in different departments of Atatürk Education Faculty, Technical Faculty, Arts and Sciences Faculty. There were 487 freshman students, 271 being female, 219 being male. Pearson Moment Correlation Techniques, The Independent Group t Test, Multiple Regression Analysis, Mann Whitney-U, Kruskall Wallis- H test and ANOVA were used to analyze the row data. The result showed that attachment styles and interpersonal schemas of freshman students correlate with their aggression responses. Moreover, aggression responses were predicted by attachment styles and interpersonal schemas. In terms of demographic variables, graduation department of high school had no any effect on aggression responses, but effect on attachment styles and interpersonal schemas. Gender, yielded differences on aggression responses, attachment styles and interpersonal schemas. As another variable, status of parents (together/ separate) had an effect on aggression responses while no effect on attachment styles and interpersonal schemas. Educational levels of mothers, leads to any effect on aggression responses, attachment styles and interpersonal schemas. However educational levels of fathers had an effect on only attachment styles.
Keywords: Rehberlik; Saldırganlık (Psikoloji)_Üniversite Öğrencileri; Üniversite Öğrencileri