Hikāyet-i Ya’kūb ve Yūsuf Aleyhi’s-selām (vr. 1b-35a) (giriş – metin – dizin – tıpkıbasım) - Şahin, Nazım (My University, 2019)
Bu çalışmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Yazmaları Atatürk Kitaplığı K. 1297 numara ve Ḥikāyet-i Ya’kūb ve Yūsuf Aleyhi’s-selām adıyla kayıtlı eser üzerinde çalışılmıştır. Eser 108 varaktan oluşmaktadır. Eserin müstensihi Hafız Osman bin Ömer Efendi’dir. Ne zaman yazıldığı bilinmemektedir.Hz. Yusuf kıssası, kutsal kitaplarda yer alıp nesilden nesile sözlü ve yazılı olarak aktarılan ve birtakım dersler çıkarılan, kaynağını kutsal kitaplardan alması dolayısıyla birçok toplum tarafından ilgi gören bir eserdir. Bu tezi hazırlamaktaki amaç, eserin konusu ve söz varlığı açısından önemini ortaya koymaktır. Tez dört bölümden oluşmaktadır: giriş, metin, dizin ve tıpkıbasım. Giriş bölümünde eser hakkında bilgiler verilmiştir. Metin bölümünde eser, çeviri yazıya aktarılmış, yazım ve noktalama hususları da günümüz kurallarına uygun olarak uygulanmıştır. Dizin bölümünde eserin söz varlığını ortaya koymak adına gramatik bir indeks hazırlanarak, alfabetik olarak dizilmiştir. Ayrıca çalışmamızın sonuna eserin çeviri yazıya aktarılan 1b-35a varaklarının tıpkıbasımı eklenmiştir.Eser dönemin söz varlığını ve dil özelliklerini göstermesi açısından çok önemlidir.

Bu çalışmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Yazmaları Atatürk Kitaplığı K. 1297 numara ve Ḥikāyet-i Ya’kūb ve Yūsuf Aleyhi’s-selām adıyla kayıtlı eser üzerinde çalışılmıştır. Eser 108 varaktan oluşmaktadır. Eserin müstensihi Hafız Osman bin Ömer Efendi’dir. Ne zaman yazıldığı bilinmemektedir.Hz. Yusuf kıssası, kutsal kitaplarda yer alıp nesilden nesile sözlü ve yazılı olarak aktarılan ve birtakım dersler çıkarılan, kaynağını kutsal kitaplardan alması dolayısıyla birçok toplum tarafından ilgi gören bir eserdir. Bu tezi hazırlamaktaki amaç, eserin konusu ve söz varlığı açısından önemini ortaya koymaktır. Tez dört bölümden oluşmaktadır: giriş, metin, dizin ve tıpkıbasım. Giriş bölümünde eser hakkında bilgiler verilmiştir. Metin bölümünde eser, çeviri yazıya aktarılmış, yazım ve noktalama hususları da günümüz kurallarına uygun olarak uygulanmıştır. Dizin bölümünde eserin söz varlığını ortaya koymak adına gramatik bir indeks hazırlanarak, alfabetik olarak dizilmiştir. Ayrıca çalışmamızın sonuna eserin çeviri yazıya aktarılan 1b-35a varaklarının tıpkıbasımı eklenmiştir.Eser dönemin söz varlığını ve dil özelliklerini göstermesi açısından çok önemlidir. Inthis study, thework registered with thenumberK. 1297and name Hazâ Ḥikâyet-i Ya’kûb veYûsuf Aleyhi’s-selâmin İstanbul Metropolitan MunicipalityManuscripts Atatürk Library was examined. The work consists of 108 leaves. The scribal of thework is Hafız Osmanbin Ömer Efendi. It is not known when it was written. Thestoryof Hz. Yusufis awork of interest to manysocieties sinceittakes its sourcefrom holyscriptures and has been quoted from generation to generation in oral and written forms -from which a set of lessons have been taken-. Theaimofthis studyisto reveal the importanceof this work in terms ofits subject andvocabulary.Thethesis consistsof 4 chapters: Introduction, text, indexand facsimile. In theintroduction section the information about the work is given. In the textsection, the work hasbeen transcribedinto transcription, writingand punctuation points havebeen appliedin accordancewith today’s rules. In the indexsection, in order to reveal the vocabularyof the work,agrammatical indexis prepared and arranged alphabetically. In addition, the facsimileof the leaves 1b-35a which were transcribed into transcription have been added at the end of the study. Theworkis veryimportant in terms of revealingthevocabularyandthe languagecharacteristics of the period.
Keywords: Çeviri translation