Gündem belirleme kuramı kapsamında Türkiye’de 2007 genel seçimlerinin karşılaştırmalı içerik analizi : cumhuriyet, hürriyet ve yeni şafak gazeteleri örneği - Saraç, Mehmet Şakir (My University, 2023)
Demokrasi kavramı sandıktan ibaret olmamasına karşın, egemenliğin halka ait oluşunun en temel ifade biçimi olarak görülmektedir. 2007 genel seçimleri, Türk siyasi tarihi açısından ülkenin temel güç dinamiklerinde yeni bir değişimin başlangıcı olmuştur. Bu milhenk taşı olan seçimin, günümüze kadar gelen siyasi süreçlere etkisi onun medya ve demokrasi bağlamında çalışılmasını gerekli kılmıştır. Türk basınını temsilde maksimum seviyeye ulaşmak için üç geniş kesime ve ideolojiye hitap eden Cumhuriyet, Hürriyet ve Yeni Şafak gazeteleri çalışmanın örneklemi olmuştur. Bu üç gazetenin birinci sayfaları seçim dönemine denk gelen 3 Mayıs 2007 ile 22 Temmuz 2007 tarihleri arasında içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Uygulama şablonu üzerinden yapılan nitel analizler kategorilendirilmiş ve sözcük frekanslarına göre gündem belirleme kuramı kapsamında değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın hipotezi, basının 2007 genel seçimlerinde, Türkiye’de liberal ekole göre görevlerini yerine getirip getiremediklerini tespit etmek olmuştur. Araştırmanın amacı ise, gündem belirleme kuramı kapsamında 2007 genel seçimlerinde basının demokratik kültüre katkılarını sorgulamaktır. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın önemi, hipotezi, amacı ve yöntemi gibi temel unsurları açıklanmıştır. İkinci bölümde, araştırmanın konusunu çevreleyen kavramlar ve kuramlar hakkında literatür taramalarından elde edilen bilgiler sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise, araştırma kategorileri açıklanmış, incelemeler sıralanmış, bulgulara ve tematik yorumlara yer verilmiştir.

Although the concept of democracy is not limited to ballot boxes, it is seen as the most basic form of expression of sovereignty belonging to the people. The 2007 general elections marked the beginning of a new change in the basic power dynamics of the country in terms of Turkish political history. The impact of this milestone election, on the political processes up to the present, made it necessary to study it in the context of media and democracy. In order to reach the maximum level of representation of the Turkish press, Cumhuriyet, Hürriyet and Yeni Şafak newspapers, which appeal to three broad segments and ideologies, were the sample of the study. The first pages of these three newspapers were analyzed by content analysis method between 3 May 2007 and 22 July 2007, which coincides with the election period. Qualitative analyzes made on the application template were categorized and evaluated within the scope of agenda setting theory according to word frequencies. The hypothesis of this study was to determine whether the press fulfilled its duties according to the liberal school in Turkey in the 2007 general elections. The aim of the research is to question the contribution of the press to democratic culture in the 2007 general elections within the scope of agenda setting theory. In the first part of the study, basic elements such as the importance, hypothesis, purpose and method of the research are explained. In the second part, information obtained from literature reviews about the concepts and theories surrounding the subject of the research is presented. In the third part, the research categories are explained, the analyzes are listed, the findings and thematic comments are given.
Comparative content analysis Of 2007 general elections in Turkey within the scope of the agenda-setting theory : the case ff Cumhuriyet, Hürriyet And Yeni Şafak newspapers
Keywords: Agenda Setting Theory; Cumhuriyet; Cumhuriyet gazetesi; Election; Elections; Gündem Belirleme Kuramı; Hürriyet; Hürriyet gazetesi; Kitle iletişim araçları; Kitle iletişim araçları ve kamuoyu; Mass media; Mass media and public opinion; Medya ve Demokrasi; Political aspects; Politics and government; Seçim; Seçimler; Siyaset ve yönetim; Siyasi yönleri; Turkey; Türkiye; Yeni Şafak; Yeni Şafak gazetesi; Yeni Şafak Media and Democracy