A research on students' University and program preference criteria - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu araştırma öğrencilerin üniversite ve program tercih ölçütlerini belirlemek ve öğrencilerin çalışma alanına, akademik birimine, eğitim türüne, diline, ve cinsiyetine göre tercih ölçütlerinin farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada örnek olarak 2216 Marmara Üniversitesi öğrencisi kullanılmıştır. Sonuçlar öğrencilerin beş üniversite tercih ölçütü; Sosyal ve Sportif Etkinlikler , Uluslararası Tanınmışlık ve Araştırma Olanakları , Üniversitenin İtibarı , Aile ve Arkadaşlar , Devlet Üniversitesi ve Düşük Eğitim Maaliyeti ve dört de program tercih ölçütü; İlgi Alanı , Araştırma Olanakları , Puan, Aile ve Arkadaşlar , Bölümün İtibarı ve İş Olanakları kullandığını ortaya koymuştur. Öğrencilerin en önem verdiği ölçütler Devlet Üniversitesi ve Düşük Eğitim Maaliyeti ve İlgi Alanı olarak bulunmuştur. Bulgular ayrıca tercih ölçütlerinin, öğrencinin çalışma alanına, akademik birimine, eğitim türüne ve diline göre istatistiksel olarak anlamlı farklılar gösterdiğine işaret etmektedir, ancak cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

This research was conducted to understand university and program preference criteria used by students and to find out differences in preference criteria with regard to students study areas, academic units, education type, language of instruction and gender. Sample of the study was consisted of 2216 students from Marmara University. Results revealed that students use five university preference criteria; Social & Sports Activities, International Recognition & Research Opportunities, Reputation of the University, Family & Friends, State University & Low Tuition and four program preference criteria; Area of Interest, Research Opportunities, Score, Family & Friends, Reputation of the Department & Job Opportunities. The most important criteria used by the students in university and program preference were State University & Low Tuition and Area of Interest respectively. Results also showed that there were statistical differences with regard to study areas, academic units, education type, and language of instruction as expected however, no differences were found among genders.
Öğrencilerin Üniversite ve program tercih ölçütleri üzerine bir araştırma