İstanbul ilinde iki farklı ilköğretim okuluna devam eden 10-12 yaş grubu öğrenciler ve öğretmenlerinin beslenme konusundaki bilgi alışkanlıklarının belirlenmesi - Yılmaz, Nesrin (Sığırcı) (My University, 2002)
Bu araştırma; İstanbul ilinde iki farklı ilköğretim okuluna devam eden 10-12 yaş grubu öğrenciler ve öğretmenlerinin beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacı ile karşılaştırmalı tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırma evrenini; Kartal ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 51 ilköğretim okulunun 5. sınıf öğrencileri ile sınıf öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem gurubunu sosyo-ekonomik düzey göz önüne alınarak Kartal merkez ilköğretim okulları arasında kura yöntemi ile seçilen Eczacıbaşı İlköğretim Okulu (1) ile merkez dışındaki okullar arasından kura ile seçilen Beyhan Şenyuva İlköğretim Okuluna (2) 1998-1999 eğitim ve öğretim yılında devam eden toplam 695 5. sınıf öğrencisi ile her ikî okulun sınıf öğretmenleri oluşturmuştur. Ancak araştırmanın yapıldığı zaman diliminde okula devam eden 287 öğrenci ve 11 sınıf öğretmeni örnekleme alınmıştır. Araştırma verileri Öğrenciler ve Ailelerinin Tanıtıcı Özellikleri Formu, Öğrenciler ve Sınıf Öğretmenleri için Beslenme Bilgi Formu, Sınıf Öğretmenleri İçin Tanıtıcı Özellikler Formu, Sınıf Öğretmenleri ve Öğrenciler İçin Beslenme Alışkanlıkları Bilgi Formu, Sosyo-Ekonomik Durum İndeksi kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede ise yüzdelik, standart sapma, ki-kare, student-t testi, Cronbach Alpha İç Tutarlılık Katsayısı kullanılmıştır. 1 ve 2 nolu okula devam eden 5. sınıf öğrencileri arasında tanıtıcı özellikler, beslenme bilgi düzeyleri ve beslenme alışkanlıkları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. 1 nolu okula devam eden 5. sınıf öğrencilerinin beslenme bilgi düzeylerinin, boy ve tartı ortalamalarının diğer grupta daha yüksek olduğu belirlenmiştir. İki grup arasında bu değişkenler açısından, 1 nolu okul lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Her iki okula devam eden öğrencilerin beslenme alışkanlıkları arasında istatistiksel açıdan 2 nolu okul lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Öğrencilerin en çok atladıkları öğünün kahvaltı olduğu görülmüştür. Öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerini cinsiyet, doğum yeri, baba mesleği ve kardeş sayısının etkilediği tespit edilmiştir. Öğrenciler ve öğretmenlerinin bilgi puan ortalamaları arasındaki fark, istatistiksel olarak öğretmenler lehine anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak; öğrencilerin beslenme bilgi ve alışkanlıklarını büyük ölçüde sosyoekonomik düzeyin etkilediği görülmüştür. This investigation was planned as a definitive and comparative study in order to determine the nutritional habits and the levels of nutritional knowledge of the students, who were attending to two different primary schools in İstanbul and were in 10 to 12 years of age group, and of their teachers. The investigation space included the 5th class students and their teachers from 51 primary schools connected The Directorate of National Education in Kartal District. The sampling group of the investigation was formed by a total of 695 fifth class students, who were attending to Eczacıbaşı Primary School (1) and to Beyhan Şenyuva Primary School (2) in 1998-1999 education and instruction term, and the class teachers in both of two schools. To take into consideration of the socioeconomic levels, Eczacıbaşı and Beyhan schools were selected by drawing of lotts method among Kartal central schools and among those outside the center, respectively. But, 287 students who were attending to the school during the investigation period and 11 class teachers were taken to the sampling. The investigation data were collected by using The Questionnaire of Indicative Characteristics of Students and Their Families, The Intormatıon Paper the level of nutritional knowledge for class teachers and students, Questionnaire of Indicative Characteristics for Class Teachers, The Information Paper of Nutritional Habits for Class Teachers and Students, and Socioeconomic Status Index. The obtained data were analized by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program. And, statistical evaluation was determined by percentile, standart variation, ki-square, student-t test, and Cronbach Alpha Internal Coherence Coefficient. We found significant differences between the 5th class students attending to the schools of number 1 and 2 with respect to indicative characteristics, levels of nutritional knowledge, and nutritional habits. We determined that 5th class students attending to the school of number 1 had higher average values regarding height and weight, compared to other group. According to the variables between two groups, we found that there were statistically significant correlations in favour of the school of number 1. When the nutritional habits of the students attending to these two schools were considered, we observed that there were significant correlations in favour of the school of number 2. We found that breakfast was the most omitted meal by students. We determined that the level of nutritional knowledge was influenced by gender, place of birth, paternal occupation and number of siblings. We found that the difference between the average knowledge points of students and of their teachers was statistically significant in favour of teachers. Finally, we concluded that the nutritional knowledge and habits of students were influenced substantially by socioeconomic level.
Keywords: Eğitim_Beslenme