Hemşirelerin profesyonel yaşam kalitesi ve karşılanmayan hemşirelik bakımı : bir devlet hastanesi örneği - Aksoy, Gülsüm (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışma, Biga Devlet Hastanesi hemşirelerinin profesyonel yaşam kalitesi ve karşılanmayan hemşirelik bakımı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve yöntem: Biga Devlet Hastanesinde 01/ 08/ 2021-01/ 10/ 2021 tarihlerinde çalışan 70 hemşire örneklemi oluşturdu. Veriler Hemşireler İçin Tanımlayıcı Bilgi Formu, Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Karşılanmayan Hemşirelik Bakım Hizmetleri Ölçeği ile toplandı. Veriler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Shapiro-Wilk testi, student t test, Oneway ANOVA testi, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, Bonferroni-Dunn test, Pearson Korelasyon Analizi ve Spearman’s Korelasyon Analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Hemşirelerin Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği “merhamet memnuniyeti”, “tükenmişlik” ve “merhamet yorgunluğu” puanları 30,89±7,76; 19,30±6,34; 13,71±8,07’dir. Karşılanmayan Hemşirelik Bakım Hizmetleri Ölçeği Bölüm 1 puanı 1,15±0,21 ve Bölüm 2 puanı 1,35±0,54’dir. Karşılanmayan Hemşirelik Bakım Hizmetleri Ölçeği toplam puanı 1,62±0,33’tür. “Hastaya ve/ veya hasta yakınlarına duygusal destek verilmesi” (%25,7) en çok kaçırılan bakımdır. “İsteme göre yatak başında kan şekeri takibi yapılması” (%1,4) ise en az kaçırılan bakımdır. Karşılanmayan Hemşirelik Bakım Hizmetleri Ölçeği Bölüm 1 puanı ile Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği “merhamet memnuniyeti” puanları arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı zayıf düzeyde ilişki bulundu (r=-0,261; p=0,029; p<0,05). Sonuç: Hemşirelerin orta düzeyde merhamet memnuniyeti, düşük düzeyde tükenmişlik ve merhamet yorgunluğu yaşadığı, bakımların nadiren verilmediği ve merhamet memnuniyeti arttıkça bakımın kaçırılma durumunun azaldığı belirlendi.

Objective: This study was conducted to determine the relationship between professional quality of life and missed nursing care of Biga State Hospital nurses. Materials and methods: A sample of 70 nurses working in Biga State Hospital between 01/ 08/ 2021-01/ 10/ 2021 consisted of. The data were collected with the Descriptive Information Form for Nurses, ProQOL and MİSSCARE Survey. The data were evaluated by number, percentage, mean, standard deviation, Shapiro-Wilk test, student t test, Oneway ANOVA test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, Bonferroni-Dunn test, Pearson Correlation Analysis and Spearman's Correlation Analysis. Results: Nurses' ProQOL compassion satisfaction, burnout and compassion fatigue scores were 30.89±7.76; 19.30±6.34; 13.71±8.07. MİSSCARE Survey Section 1 score is 1.15±0.21 and Section 2 score is 1.35±0.54. The total score of the MİSSCARE Survey is 1.62±0.33. Providing emotional support to the patient and/ or the patient's relatives (25.7%) is the most missed care Monitoring blood sugar at the bedside according to request (1.4%) is the least missed care. There was a statistically significant weak negative relationship between the MİSSCARE Survey Section 1 score and the ProQOL compassion satisfaction scores (r=-0.261; p=0.029; p<0.05). Conclusion: It was determined that nurses experienced moderate compassion satisfaction, low level of burnout and compassion fatigue, that care was rarely given, and that the abduction of care decreased as compassion satisfaction increased.
Professional quality of life of nurses and unmet nursing care : the case of a state hospital
Keywords: Compassion; Hasta güvenliği Nurse; Hemşire; Hemşire bakımı; Hemşirelik; Hemşirelik bakımı; Merhamet; Nursing; Nursing care; Patient safety; Quality of life; Yaşam kalitesi