Sufiyye akaidi örneği olarak İbrahim El-Kurani’nin ‘’Tenbihü’l-Ukul’’ adlı eseri - Elagöz, İmran (My University, 2003)
TEZ ÖZETİ Sûfiyye Akaidi Örneği Olarak İbrahim el-Kûrânî'nin Tenbihü'l-'ukûl Adlı Eseri başlığı altında yaptığımız çalışmanın birinci bölümünde Kûrânî'nin hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri tanıtılmıştır. Müellifin eserlerini kelâm, tasavvuf, fıkıh, hadis, tefsir, Arap dili ve edebiyatı başlıkları altında toplamaya çalıştık. Çalışmamızın ikinci bölümünde ilk olarak Tenbihü'l-'ukûl adlı risâlede geçen kaynakların tanıtımları yapılmıştır. Burada Kûrânî'nin, kaynak kitap olarak İbnü'l-Arabî'nin, başta el-Fütuhâtü'l-Mekkiyye olmak üzere çeşitli eserlerini kullandığı tespit edilmiştir. Bu bölümde ayrıca Tenbihü'l-'ukûl'ün muhtevası üzerinde durulmuş, risâlede geçen belli konular tespit edilerek bu konularla ilgili kelâmcı ve mutasavvıfların görüşleri kısaca anlatılmıştır. Bu konular: epistemoloji, Allah'ın varlığı ve sıfatları ile müteşâbihattır. Tezimizin üçüncü bölümünde Risâlenin Tahkîkinde İzlenen Yöntem başlığı altında Tenbihü'l-'ukûl'ün İstanbul Kütüphanelerinde bulunan yazma nüshaları tanıtılmış ve risâle tahkik edilerek yayıma hazırlanmıştır. ZUSAMMUNFASSUNG Sufiyye Akaidi Örneği Olarak Ibrahim el-Kurani'nin Tenbihul-Ukul Adlı Eseri, mit diesem Titel habe ich eine Diplomarbbeit gemacht, deren erste Kapitel besteht aus dem Leben des Autors, seiner Wissenschaftlicher Persönlichkeit und Erkennung seiner Bücher. Seine Bücher habe ich als Theologie (Kelâm), Sufismus (Tasavvuf), Islamische Tradition über Aussprüche oder Taten des Prophetn Mohammed (Hadis), Erläuterung des Korans (Tefsir), Arabische Sprache und Arabische Literatur unterteilt. Ich konnte das Wissenschasftsgebiet mancher Bücher nicht finden und habe diese Bücher unter Unterschiedliche Muster Titel eingeordnet. Ich habe im zweiten Kapitel meiner Diplomarbeit die Literaturquellen, die im Tenbihu'l Ukul erwähnt wurden, dargelegt. Ich habe gesehen, dass Kûrânî als Quellbücher erstens Ibnul Arabis el-Fütuhatü'l Mekkiye und seine andere Werke von ihm benutzt hat. Ich habe auch in diesem Kapitel den Inhalt von Tenbihul-Ukul und manche Themen , die in diesem Buch erwähnt wurden, festgestellt und die Meinungen der Wissenschaftler aus Kelam und Tasavvuf Fächer dargelegt. Diese Themen sind; Epistemologie, Anwesenheit von Allah, Seine wesentliche Beschaffenheiten und Müteschabihat. Im drittten Kapitel habe ich mit die Risalenin Tahkikinde İzlenen Yöntem Überschrift die Exaplere des Buches, die in der Istanbul Bücherei vorhanden sind, bekannt gemacht, dann habe ich über das Buch (Tenbihue'l Ukul) Nachforschung gemacht und mich für die Herausgabe vorbereitet.
Keywords: Din; İbrahim El_Kurani_1616-; İslam Dini; Tefsir ve tefsir ilmi