Acilde çalışan hemşirelerin hasta/ hasta yakınlarından kaynaklanan saldırılara karşı tutumları - Uçmak, Firdes (My University, 2004)
255 hemşirede gerçekleştirilen bu araştırmada acil servislerde çalışan hemşirelerin hasta/ hasta yakınları tarafından uğradıkları saldırılar ve bu saldırılara yönelik tutumları incelenmiştir. Veriler kişisel, mesleksel ve uğranan saldırılarla ilgili özellikleri içeren Bilgi Formu ve hastaların fiziksel saldırılara karşı tutumlarını inceleyen Hasta Fiziksel Saldırılarına Karşı Tutum Anketi (HFSTA) ile toplanmış, toplanan veriler yüzdelik hesaplar ve ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Hemşirelerin %85.5'i mesleki yaşamında, %91.4'ü çalıştığı bölümde sözel saldırıya; %51'i mesleki yaşamında, %74.9'u çalıştığı bölümde fiziksel saldırıya maruz kalmıştır. Saldırılar büyük oranda erkek hasta yakınları tarafından gerçekleştirilmiştir (%77, %63.6). Saldırıya uğrayan hemşirelerin %79.3'ü sözel, %81'i fiziksel saldırıları rapor etmemiştir. Rapor etmeme gerekçesi %50.3 oranı ile herhangi bir yanıt alamayacağını düşünmedir. Hemşirelerin büyük çoğunluğu (%82.7) saldırılarla başa çıkmak için herhangi bir eğitim almamıştır, %61.6'sı çalışırken saldırıya uğrama endişesi yaşamaktadır ve %83.5'i saldırılarla başa çıkmak için eğitim almak istemektedir. Meslekte ve bölümde geçirilen sürenin, sorumluluk düzeyinin, saldırılarla baş etme eğitimi almanın, meslek yaşamında saldırıya uğramanın ve saldırılarla ilgili bazı özelliklerin hemşirelerin saldırılara karşı tutumlarını etkilediği, ancak genel olarak değerlendirildiğinde, hemşirelerin saldırılar ile ilgili yasal konularda yoğun belirsizlik ve çelişki yaşadıkları saptanmıştır. Sonuç olarak acil servislerde çalışan hemşirelerin çalışma ortamlarında saldırıların ana hedefi oldukları, saldırıları önleme ve saldırı sonrası gereksinimlerinin giderilmesinde, öncelikle kurumsal desteğe ihtiyaç duydukları, mesleksel ve mağdur rolleri arasında çatışmalar yaşadıkları belirlenmiştir. This research, performed with 255 nurses employed at the emergency services, studies the assaults that are being posed by the patients/ patient relatives to the emergency nurses, and the attitudes of the nurses towards these assaults. The data were gathered by an Information Form that includes personal, professional attributes and the characteristics of the assaults, and by ATPPAQ (The Attitudes Toward Patient Physical Assault Questionnaire) which examines the attitudes of patients towards physical assaults. Collected data were evaluated by percentages and chi-square tests. 85.5% of the nurses experienced verbal assaults in their professional life, and 91.4% in the units they were employed at, while 51% experienced physical assaults in their professional lives and 74.9% at their units. The majority of the assaults had been posed by male patient relatives (77%, 63.6%). Of the nurses who suffered assaults, 79.3% did not report verbal assaults, and 81% did not report physical assaults. The main reason for not reporting these incidents was the idea that they would not be responded. The majority of the nurses had no education regarding the coping methods they should apply in case of assaults (82.7%). 61.6% of them suffered from the anxiety of being assaulted during work and 83.5% wished to be educated on how to cope with assaults. The period the nurses have had at the profession and their units, the level of responsibility, having education on coping with assaults, experiencing assaults in their professional lives, and some characteristics of the assaults were defined to be affective on nurses' attitudes towards assaults. However, an overall assessment revealed that the nurses experienced intense ambiguities and dilemmas concerning the legal dimensions of the assault. As a result, it was defined that the nurses, who were seen to be the focus of the assaults at their working environments, needed institutional support for preventing assaults and for meeting their requirements after the occurrence of such incidents, and that they experienced dilemmas between their professional roles and the status of being a victim of the assaults.
Keywords: Hemşirelik