Göçmen girişimciler ile yerel girişimciler arasındaki rekabete etki eden faktörler : İstanbul’daki göçmen ve yerel girişimciler üzerine bir araştırma - Yurtseven, Salih Talha (My University, 2022)
GÖÇMEN GİRİŞİMCİLER İLE YEREL GİRİŞİMCİLER ARASINDAKİ REKABETE ETKİ EDEN FAKTÖRLER: İSTANBUL’DAKİ GÖÇMEN VE YEREL GİRİŞİMCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ülke ekonomilerine ve toplumsal hayata dolaylı ya da doğrudan etkisi itibariyle girişimcilik faaliyetleri büyük önem taşımaktadır. Gerek kamu gerek özel organizasyonlar yoluyla desteklenen girişimcilik süreçleri; sürdürülebilir kalkınma, istihdam, teknolojik gelişim ve yenilik gibi alanlarda katma değer oluşturmaktadır. Araştırmamızda, ülkemizde göçmen-sığınmacı statüsüyle bulunan, fakat ticari faaliyetleriyle bölgesel ekonomik, demografik, sosyal ve kültürel değişimi, dönüşümü başlatarak yerel girişimcilerle rekabet koşullarını belirleyen göçmen girişimcilerin faaliyetleri, stratejileri, vizyonları saha çalışmalarından faydalanılarak anket yöntemiyle incelenmiştir. Sosyal ve kültürel entegrasyon, ekonomik bağımlılığın giderilmesi, iş gücüne katılım, sürdürülebilir yaşam koşullarının oluşması adına desteklenen göçmen girişimcilik uygulamalarından örneklemle, yerel girişimcilerin söz konusu durumdan hangi yönde ve ölçekte etkilendiği sorusuna cevap aradığımız çalışmamızda, göç hareketlerinin ekonomik etkilerinin araştırma sahası olarak belirlediğimiz İstanbul’da yürütülen ticari faaliyetlerde ortaya çıkardığı sonuçları ve gelecek ön görüsünü gözlemleme imkânı bulunmuştur. Genel kabulde ülkemizde azınlık, mağdur, yoksul olarak tanımlanan sığınmacıların bir kısmının sermaye gücüne sahip olması ticari faaliyetlerde bulunmalarını sağlarken, etnik birliktelik düşüncesiyle ortaya çıkan sosyal ağlar ve bölgesel etnik yerleşim alanları girişimcilik faaliyetleri için uygun zemini oluşturmaktadır. Girişimcilik faaliyetlerinin toplum, sosyal ve kültürel çevreyle uyumlu olarak şekillenmesinin önemi dikkate alınarak, yerel işletmelerin, göçmen girişimcilerin ticari faaliyetleri sonrasında kültürel ve sosyal değişime karşı ortaya koydukları ticari, sosyal ve ekonomik reaksiyon gözlemlenmiştir. Bölgesel demografik yapıda oluşan dönüşümün yerel işletmelerin ticari faaliyetlerinde oluşturduğu etkiyi 110 yerel, 104 göçmen girişimci üzerinde uygulanan anket yöntemiyle inceleyen çalışmamızın etnik farklılığa bağlı olarak girişimcilerde rekabete etki eden faktörleri araştırıyor olması ilgili literatüre özgün katkı vermektedir.

FACTORS AFFECTING THE COMPETITION BETWEEN MIGRANT ENTREPRENEURS AND LOCAL ENTREPRENEURS: A RESEARCH ON MIGRANT AND LOCAL ENTREPRENEURS IN ISTANBUL Entrepreneurship activities are of great importance due to their indirect or direct impact on national economies and social life. Entrepreneurial processes supported by both public and private organisations; creates added value in areas such as sustainable development, employment, technological development and innovation. This research, the activities, strategies and visions of immigrant entrepreneurs, who are in Turkey with immigrant status, but determine the conditions of competition with local entrepreneurs by starting the regional economic, demographic, social and cultural change with their commercial activities were examined via survey method making use of field studies. The study, in which we sought an answer to the question in which direction and scale local entrepreneurs were affected by the situation in question, with a sample of immigrant entrepreneurship practices supported for social and cultural integration, elimination of economic dependence, participation in the workforce and the creation of sustainable living conditions, we determined the economic effects of migration movements in Istanbul, which we determined as the research area. It has been possible to observe the results and future foresight of the commercial activities carried out. While it is generally accepted that some asylum seekers, who are defined as minorities, victims and poor in Turkey but have capital power. Enabling them to engage in commercial activities, while the social networks that emerged with the idea of ethnic unity and regional ethnic settlements constitute the appropriate ground for entrepreneurial activities. Considering the importance of shaping entrepreneurial activities in harmony with society, social and cultural environment, the commercial, social and economic reaction of local businesses and immigrant entrepreneurs to cultural and social change after their commercial activities has been observed. The study, which examines the effect of the transformation in the regional demographic structure on the commercial activities of local businesses, the survey method applied on 110 local and 104 immigrant entrepreneurs, investigates the factors affecting competition in entrepreneurs depending on ethnic difference, makes a unique contribution to the literature.
Keywords: Competition; Emigration and immigration; Entrepreneurship; Girişimcilik; Göç; Göç ve göçmenlik; Göçmen; Immigrant; Istanbul, Turkey; İstanbul, Türkiye; Rekabet; Ticaret Migration; Trade.)