Ölüm kavramı ve 90 sonrası Türk filmlerinde ölüm temasına eleştirel bakış - Akdaş, Cangül (My University, 2015)
ÖLÜM KAVRAMI ve 90 SONRASI TÜRK FİLMLERİNDE ÖLÜM TEMASINA ELEŞTİREL BAKIŞ Ölüm, tarihsel süreç içerisinde insanoğlunun üzerine en çok düşündüğü kavramlardan biridir. Ölümden sonra yok olup gidecekleri endişesiyle tedirgin olan insanoğlu ölümsüzlüğün yollarını aramış, öldükten sonrası için pek çok düşünce geliştirerek yok olma korkusunu kendince bir köşeye itmiştir. Bu araştırmada, ölüm kavramı ve ölüme bakış açıları tarihsel süreç içerisinde mitoloji, felsefe, din ve psikoloji alanlarında incelenerek 90 sonrası Türk sinemasına yansımaları açıklanmaya çalışılmıştır. Eleştirel yöntem ve göstergebilimsel metodoloji çerçevesinde incelenen filmlerde ölüm kavramı ile ilişkili birçok farklı söylemin olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sınırlılığı içerisinde 90 sonrası Türk sinemasında kullanılan ölüm konsepti daha önceki dönemlerde de ele alınan ölüm kavramına bütüncül yaklaşabilmek ve bir dönemin diğerinden kopmadığını aksine birbirinden beslendiklerini aktarabilmek adına örneklem içerisine 90 öncesi filmler de dahil edilmiştir. Yönetmenlerin kendi bakış açılarından ölüm kavramı ve ölümden sonra ne olacağı ile ilgili görüşlerinin filmlerinde tespit edilmesinin yanında kültürel bir kod olan İslam dininde cenaze törenlerinde gerçekleştirilen pratiklerin de filmlere yansıdığı saptanmıştır. Sonuç olarak; 90 sonrası Türk sineması unutulan ölümü hatırlatarak, ölüm kavramına eleştirel bakarak unutulan yaşamı bütüncül bir şekilde ele almış ve ölümün de yaşamın içine dahil olduğunu aktarmıştır.

THE DEATH CONCEPT AND CRITICAL OVERVIEW OF THE DEATH THEME AFTER 90s TURKISH CINEMA Death is one of concepts that humankind thinks of it very much within the historical process. Worrying that they will fall off the face of the earth after death, humankind seeks for the immortality and pushes the consideration of extinction by developing ideas for after death. In this research, the reflections of death concept and perception of death on Turkish cinema after 90's have been explained by examining in the field of mythology, philosophy, religion and psychology within a historical process. Examined within the framework of critical method and semiological methodology, movies are determined to have several different discourses in relation to concept of death. Within the limitation of the research, death concept exercised in Turkish cinema after 90's is included with movies before 90's within a sample for addressing the death concept as a whole and be nourished from each other rather than break away from each other. It is determined that directors reflect their consideration about death concept and what's next after death and practices conducted in the funeral ceremony in Islam that is a cultural code have been reflected upon the movies. As a result, it is taken forgotten life as a whole and stated that death is included within life by critical approach to death concept and remembering the forgotten death in Turkish cinema after 90's.
Keywords: Ölüm; Sinema