İstanbul mimarisinde sanatkâr imzaları (1800-1923) - Arpacı, Kubilay (My University, 2020)
Bu tez çalışmasında, Osmanlı Devleti’nin son döneminde mimari alanında sanatkâr imza geleneğinin yeri ve önemi araştırılmıştır. Bu doğrultuda başkent İstanbul temel alınarak dönemin idari yapılanmasından hareketle Suriçi, Galata, Eyüp ve Üsküdar’daki sanatkâr imzaları incelenmiştir. Saha araştırması ve literatür taraması ile belirtilen bölgelerdeki mimar, mühendis-mimar, müteahhit, hattat, kâşî ve taşçı imzaları ulaşılabildiği kadarıyla tespit edilmiştir.

In this thesis, status and importance of the artist’s signature tradition in the field of architecture was studied in the last period of the Ottoman State. In this regard, based on the capital Istanbul, the signatures of artists in Suriçi, Eyüp, and Üsküdar are inspected according to administrative structure. By field study and literature research, signatures of architect, engineer-architect, contractor, calligrapher, tile master and stonemason in the mentioned region are determined as much as possible.
Keywords: Architecture; Art; artists; History; Istanbul; İstanbul; Mimari; Sanat; sanatkârlar İstanbul; Tarih; Turkey; Türkiye