İslam Hukuku ve Yahudi Hukukunda Helal Haram Kavramı Açısından Gıdalar - Yüksel, Fatma (My University, 2003)
İslam Hukuku ve Yahudi Yukukunda Helal - Haram Kavramı Açısından Gıdalar başlıklı tez, İslam Hukuku ve Yahudi Hukuku'nun norm bildiren kavramları çerçevesinde yenilmesine/ içilmesine izin verilen ve yasaklanan gıdalar konusunu ele almaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde İslam Hukuku'nda insan fiillerin meşruiyetini bildiren kavramlar kısaca tanıtılmış, helal ve haram gıdalar konusu, örnek seçilen dört klasik fıkıh eserinin metoduna uygun bir şekilde anlatılmıştır. İkinci bölümde Yahudilik'te hukuku oluşturan kaynak ve kurumlar ile hukuki meşruiyeti bildiren kavramlar kısaca tanıtılarak, örnek seçilen hukuk külliyatının metoduna uygun olarak gıdalarla ilgili emir ve yasaklar konusu işlenmiştir. Üçüncü bölümde ise, bu iki bölümde sunulan bilgiler çerçevesinde her iki hukuk sisteminin birbiriyle benzediği ve ayrıldığı noktalar mukayese edilmiştir. The master thesis named Nutriments in İslamic Law and Jewish Law from the standpoint of halal - haram concept researchs permitted and prohibited nutriments according to norms of İslamic Law and Jewish Law. İn the first chapter, halal and haram nutriments are described according to method of four classic fiqh book which have been selected, after explaining concepts which characterize human acts. In the second chapter, sources and instutitions which established Jewish Law and concepts were given shape in Jewish Law are explained. Permitted and prohibited nutriments are described according to method of law code which has been selected. In the third chapter two law system are compared according to data which has been given in these chapters.
Keywords: Din; Hukuk, İslam; İslam Dini; Kur’an ve Kur’an İlimleri; Kur’an’ın nüzûlü (Kur’an’ın indirilmesi)