Durumsallık yaklaşımı açısından teknoloji ve organizasyon yapısı arasındaki ilişkiler ve Türkiye kağıt sanayiinde faaliyet gösteren firmalar üzerine bir uygulama - Börü, M. Deniz (My University, 1999)
Bu tez, durumsallık yaklaşımı içerisinde, işletmelerin kullandıkları üretim teknolojisi ile organizasyon yapısı arasındaki ilişkileri ele almaktadır. Çalışma toplam 4 bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde, konuya giriş yapmak amacıyla organizasyon ile ilgili temel kavramlar, organizasyon yapısını belirleyen yapısal unsurlar ve organizasyon dizaynına ilişkin yaklaşımlar üzerinde durulmuştur. Bölüm konunun teknoloji ile bağlantısı yapılarak sonuçlandırılmıştır. İkinci bölümde, teknoloji konusu gelişimi, organizasyonlar bakımından anlamı ve önemi, boyutları aşısından ele alınmıştır. Teknolojik sistemlerin farklı sınıflandırılmalarının ele alındığı bölüm, teknolojik sitemlerin organizasyonlar üzerine etkileri üzerine odaklanarak tamamlanmıştır. Üçüncü bölüm, tezin esas amacını ortaya koyan bölümdür. Konu öncelikle bu alanda yapılan temel nitelikteki araştırmalar bazında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Yapılan bu araştırmalar daha sonra bir arada ele alınarak, her çalışmanın getirdiği yenilik ve farklılıklar tartışılmış, bu alanda yapılan daha sonraki çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Konu organizasyon düzeyleri bakımından teknoloji kullanımının geleneksel ve ileri üretim/ bilgi teknolojilerini kullanılmasıyla nasıl bir anlamlılık kazandığının incelenmesiyle son ermiştir. Son bölümde ise, Türkiye'deki kağıt sektörü ele alınarak, bu alanda faaliyette bulunun işletmelerin kullandıkları üretim teknolojisi ile organizasyon yapısını belirlemeye, bu iki unsur arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını ortaya koymaya yönelik bir araştırma yapılmıştır. Sonuç olarak uygulama verileri ile teorik çerçeve birleştirilerek mevcut durumun bir değerlendirilmesi yapılmış ve konuya ilişkin önerilerde bulunulmuştur.

The main purpose of this thesis is to explain the relationship between production technology and organizational structure. There are four sections to this thesis. In the first section, the main concepts in organization and their structural features and the approaches to organizational design are clarified. At the end of the section, the linkage between the concepts and technology is examined. In the second section, The history of technology and its role within organizationa are analysed. The technological systems and its effect on organizations are also discussed. In the third section, the purpose of the thesis is examined. Firstly, the main surveys are analysed in detail, then the result of the survets are compared with each other, with particular attention paid to the novelty of ideas offered and their impotance to the core of the thesis. At the end of this section, traditional and comtemporary technological systems are discussed in relation to the issue. In the last section, organizational structure of the firms in the pulp industry in Turkey, their production thechnology and the relationship between the two are examined. In conclusion, the result of the survey and the theories on which it is based is discussed and suggestins regarding the issue are proposed.
Keywords: Genel yönetim; KAĞIT SANAYİ-TÜRKİYE; Organizasyon; Organizasyon ve finansman