Çevrimdışı imza tanıma - Kaymaz, Sinan (My University, 2010)
ÇEVRİMDIŞI İMZA TANIMA Biyometrik imza tanıma ve doğrulama süreçleri, bilgisayarların işlem gücünden yararlanarak gerçekleştirilen uygulamalar arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu kapsamda güvenilir bir imza tanıma ve/ veya doğrulama ihtiyacının önemli olduğu uygulamalar arasında finans, güvenlik, sağlık, adalet gibi erişimin çeşitli seviyelerde kısıtlanmasına ihtiyaç duyulan kurumsal uygulamalar sayılabilir. Bununla beraber, güvenilir bir imza tanıma problemi hala çözüm bekleyen sorular barındırmaktadır. Bu tez çalışmasında, anılan sorunların çözümüne katkıda bulunmak üzere, öznitelik vektörleri ile oluşturulmuş matrisler arasındaki mesafelerin ölçümünü esas alan imza tanımlama sistemi tasarlanmıştır. Bu çalışmada GPDS300 Signature imza veri bankasından alınan ilk 50 kişiye ait 1200 gerçek, 1500 sahte olmak üzere toplam 2700 imza görüntüsü öznitelik vektörleri ile oluşturulmuş matrislerle temsil edilmiştir. Bu yolla farklı bireylere ait imza görüntüleri yerine matrislerden oluşmuş bir veritabanı oluşturulmuştur. İmza doğrulama evresinde, bilinmeyen imza görüntüsünü temsil eden matris ile veri tabanındaki diğer kişilere ait imza görüntülerini temsil eden matrisler arasında Dinamik Zaman Bükmesi mesafeleri hesaplanarak, önceden belirlenen bir eşik değerine göre karşılaştırmalar yapılır. Böylece kendisi hariç bulunan en küçük mesafeye karşılık gelen imza görüntüsü ile bilinmeyen bireyin imzası eşlenir. Çalışma teknik bir hesaplama dili olan MatLab’ın hazır komutları ve fonksiyonlarından yararlanarak gerçekleştirilmiştir. ROC analizine dayalı performans testleri için, GPDS300 Signature imza veri bankasından elde edilen 50 farklı bireye ait toplam 2700 imza görüntüsü kullanılmıştır. Test sonuçları, tasarlanan sistemin; Dinamik Zaman Bükmesi verilerine dayanarak yaptığı imza tanımalarında tatmin edici bir hassasiyetin elde edildiğini göstermiştir.

OFFLINE SIGNATURE RECOGNITION Biometric signature recognition and verification process is an important place amongst performed by using applications processing power of computers. In this context, a reliable signature recognition and/ or verification requirement is important in applications such as in finance, security, health, justice, access restrictions are needed on various levels of enterprise applications can be considered. However, a reliable signature recognition problem is still unresolved questions are hosting. In this thesis, referred to contribute to the solution of the problem, created with the feature vector matrix is based on measuring the distance between the signatures of the identification system is designed. Signature data from this study is the first 50 people belonging to the GPDS300 Signature databank in 1200 is real, in 1500 forged the signature image of a portion of a total of 2700 feature vectors of images created be represented by matrices. This way, instead of the signature images of different individuals matrix made up of a database is created. Signature recognition stage, an unknown signature that represents the matrix formed with the database to other people's signature representing the matrix between the Dynamic Time Warping distances calculated on a predetermined threshold according to the comparisons are made. Thus excluding himself from the smallest corresponds to the signature image of the signature is matched with unknown individuals. The studies including filtering and testing processes have been completed by using MatLab's ready commands and functions. A database including 2700 signatures of has been chosen first 50 different people from GPDS300 Signature signature databank and they are used for ROC analysis based performance tests. Test results show that, designed system has sufficient identification and recognition accuracy for Dynamic Time Warping Algorithm.
Keywords: Biyometrik İmza; Elektronik