CİNSİYETÇİLİK SARMALINDA KADIN GÜREŞÇİLER: SORUNLAR VE_x000D_ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - UYANIKER, NURSEL (My University, 2019)
Cinsiyet yani, “kadınlık” ve “erkeklik” doğuştan getirilir ve değişmezdir; cinsiyet rolleriise bir toplumda değiştirilebilir özelliktedir. Cinsiyet biyolojik bir gerçeklik iken; toplumsalcinsiyet rolleri kültürel bir olgudur. Geleneksel kültürlerde toplumsal roller bireylereöğretilmektedir. Bu bağlamda Türk toplumu, geleneksel bir kültüre sahiptir ve bireylerebirtakım rol ve sorumluluklar biçmiştir.Çalışmanın konusu geleneksellikten modernliğe geçişte güreş sporunu, toplumsal cinsiyetmerkezli bakış açılarına göre yorumlamaktır. Çalışmada toplumsal cinsiyet yaklaşımı ilespor kurumunun etkileşimi genel olarak değerlendirilecektir. Türk kültüründe kadınıngeleneksel sporlara olan ilgisi, kadın güreşçilerin sorunları ve çözüm önerileribelirtilecektir. Çalışmanın kapsamı, İstanbul’da Serbest Güreş kategorisinde güreşenkadınların yaşadıkları zorluklardır.Toplumda sosyal, ekonomik, psikolojik ve kültürel etkenlerin belirleyici olduğu cinsiyet veroller meselesi, bazı kuramların oluşturulmasına sebep olmuştur. Türkiye’de de kadınınkonumu ve sorunlarının çözümüne dair bilimsel çalışmalar olmakla birlikte örneklendirmebakımından yetersiz kalmaktadır. Bu çalışma, toplumsal cinsiyet kuramları çerçevesindedeğerlendirilmiştir. Makalede ele alınan kadın güreşçiler konusuyla Türkiye’de toplumsalcinsiyet çalışmalarına katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Gender, femininity and masculinity are brought from birth and are immutable;_x000D_ gender roles are changeable in a society. Gender is a biological reality; gender roles are_x000D_ cultural phenomena. In traditional cultures, social roles are taught to individuals. In this_x000D_ context, Turkish society has a traditional culture and has made some roles and responsibilities_x000D_ to individuals._x000D_ The subject of the study is to interpret wrestling sport in terms of transition from tradition to_x000D_ modernity according to gender-based perspectives. In this study, the interaction between the_x000D_ gender approach and the sports institution will be evaluated in general. In Turkish culture,_x000D_ women's interest in traditional sports, problems of women wrestlers and solution suggestions_x000D_ will be indicated. The scope of the study is the difficulties experienced by women wrestling in_x000D_ the Free Wrestling category in Istanbul._x000D_ The question of gender and roles, in which social, economic, psychological and cultural factors_x000D_ are determinant in the society, has led to the creation of some theories. While in Turkey in_x000D_ terms of exemplifying scientific studies on the status of women and the solution of the problem_x000D_ are inadequate. This study was evaluated within the framework of gender theories. The female_x000D_ wrestlers are discussed in this article is intended to contribute to the topic of gender studies in_x000D_ Turkey.
WOMEN WRESTLING IN GENDER: PROBLEMS AND SOLUTIONS