Sarısu deresi ve karadenize birleşme noktasında mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik seviyesinin saptanması - Demir, Hakan (My University, 2009)
SARISU DERESİ VE KARADENİZE BİRLEŞME NOKTASINDA MİKROBİYOLOJİK VE KİMYASAL KİRLİLİK SEVİYESİNİN TESPİTİ Bu çalışmada Sarısu deresi ve dereyi besleyen kollarla Karadenize birleşme noktasındaki kirletici etmenler araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı Sarısu deresindeki kirliliği saptamak ve kirlilik kaynağı oluşturan etmenlerin tespitini sağlamaktır. Haziran 2007 –Mayıs 2008 tarihleri arasında seçilen 9 ayrı noktadan her ay periyodik olarak, toplam 144 su örneği alınıp bakteriyolojik ve kimyasal analizler yapılmıştır. Laboratuvar çalışmaları Marmara Üniversitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Bakteriyolojik araştırmalar için numuneler bir yıl boyunca her ay alınmıştır. Çalışmada numune alım noktalarındaki Toplam Koliform değerleri saptanmıştır. Toplam Koliform bakteri sayısı “Membran Filtrasyon Tekniği” kullanılarak saptanmıştır. Kimyasal kirliliği tespit etmek için Kurşun, Kadmiyum, Alüminyum, Toplam Demir, Deterjan, Nitrit, Nitrat, Fosfor, Fosfat Amonyak ve Organik Madde parametreleri ile ayrıca Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Biyolojik Oksijen İhtiyacı, Toplam Çözünmüş Katı Madde, İletkenlik, Renk, Bulanıklık, pH ve Sıcaklık parametrelerinin analizleri yapılmıştır. Araştırma neticesinde elde edilen değerler, Amerikan Çevre Koruma Ajansı ve T.C. Başbakanlık ve Çevre Müsteşarlığınca hazırlanan Su Kirlilik Kontrol Yönetmeliği içinde yer alan Kıtaiçi Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kriterleri standartlarıyla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak Sarısu deresinde ciddi bir organik madde ve Toplam Koliforma göre mikrobiyolojik kirlilik saptanmıştır. Ayrıca Amonyak, Nitrit, Fosfor ve Fosfat parametreleri kabul edilebilir değerlerin oldukça üstündedir. Bu durumuyla derede bazı canlılar için uygun olmayan yaşam koşullarının oluştuğu saptanmıştır.

DETERMINATION OF THE LEVEL OF MICROBIOLOGICAL AND CHEMICAL POLLUTION IN SARISU STREAM AND THE ESTUARY OF KARADENIZ This study was carried out in order to search pollutant factors in Sarısu stream and the branches that supports it and also the estuary of Karadeniz. The aim of this study is to determine the pollution and the source of pollution factors in Sarısu stream. Periodically, total of 144 samples were collected from 9 different parts of the stream each month in the period between June 2007-May 2008 and their bacteriological and chemical analysis were carried out. Laboratory studies were carried out at the Research and Application Center for Natural Plants and Water Products Laboratory, Marmara University. Bacteriological reasearch was carried out for each month throughout the year. Total Choliform bacteria were determined in the study. The number of Total Choliform bacteria was calculated by “Membrane Filtration Technique”. Chemical analysis were carried out in order to determine chemical pollution parameters such as Lead, Cadmium, Aluminium, Total Iron, Detergent, Nitrite, Nitrate, Phosphorus, Phosphate, Ammonia, Organic Substance, Chemical Oxygen Demand, Biological Oxygen Demand, Total Dissolved Solids, Conductivity, Color, Turbidity, pH and Temparature. All data obtained from this study were compared with Water Quality Criteria set by American Enviromental Protection Agency and the standarts set by quality criteria according to Inland Water Resources Classification and Limit Values for Euthropication Control in Lakes, Swamps, Dam Lakes depicted in Regulation for Water Pollution Control which was prepared by the Turkish Republic Ministry of Environment and Forestry. As a result, It was determined that Sarısu stream was seriously polluted according to organic substance and total Choliform values as microbiologically. And also Ammonia, Nitrite, Phosphorus, Phosphate, parameters were found above the acceptable criteria. By the current situation, it was determined that the stream is not suitable for some organisms to live in.
Keywords: Biyoloji; Kirlilik; Su Kirliliği