Türkiye’de yaşanan ekonomik krizler ve 2009 krizinin turizm sektörüne etkilerinin araştırılması - Demir, Ebru (My University, 2013)
Son yıllarda yaşanan ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, uluslararası alanda ticari ilişkilerin hızla gelişmesini sağlamıştır. Mal ve sermaye piyasalarının serbestleşmesi, küreselleşmenin hız kazanmasına neden olmuş, ülkeler arasındaki uzaklıkların önemi kalmamıştır. Böylesi bir ortamda bir ülkede yaşanan gelişmeler, diğer ülkeleri de etkisi altına almaya başlamıştır. 90'lı yıllarda uluslar arası düzeyde ortaya çıkan finansal krizler, ülkemizi de etkilemiştir. Bu Çalışma ile 2009 finansal krizinin Türkiye turizm sektörüne olan etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Krizlerin nedenleri arasında bankacılık kesiminin sorunları, sermaye hareketlerinin değişkenliği ve politik istikrarsızlıklar yatmaktadır. Ayrıca bu dönemde yaşanan kuş gribide dünya Turizm sektörünü etkisi altına almıştır. Çalışmamızda İstanbul Sultanahmet bölgesindeki 102 adet butik veya 3 yıldızlı otel ile anket çalışması yapılarak, sektörün 2009 krizinden etkilenme düzeyi ve krizin etkilerini aza indirebilmek için kullanılan stratejiler araştırılmıştır.

Advances in transportation and communication technologies in recent years, led to the rapid development of trade relations in the international arena.Liberalization of goods and capital markets caused the globalization to gain speed, the importance of the distances between the countries no left.In such an environment the developments in a country, other countries began to take effect.Financial crises in emerging international level in the 90s, has also affected our country.In this study, the effects of the 2009 financial crise on Turkey's tourism sector is explained.Among the causes of crises, banking sector problems, changeability of capital flows and political instability lies.The bird flu which has been lived during this period has also effected the world tourism sector. In our study, by doing survey with 102 boutique or 3-star hotels in Istanbul's Sultanahmet district, effect levels of 2009 crise on tourism sector and the strategies used to minimize the effects of the crisis were investigated.
Keywords: Dış Ekonomik İlişkiler; Ekonomik Kriz; Turizm; Türkiye