Antecedents and outcomes of professionalism at work - Göksel, Mükerrem Esra (My University, 2022)
Mevcut çalışma, profesyonellik, öncülleri ve sonuçları ile ilgili bazı önemli konuları ele almaktadır. Profesyonellik, işyerlerinde sıklıkla kullanılan ve önemli olduğuna inanılan bir kavram olmakla birlikte, bu kavramla ilgili farklı meslek gruplarını kapsayıcı ve güncel nitelikte olan bir tanımın eksikliği bulunmaktadır. Ayrıca, ampirik çalışmalar, iş yerinde profesyonelliği ortaya çıkaran koşulları ve bu kavramın sonuçlarını araştırmak için de kısıtlı kalmıştır. Mevcut araştırma, literatürdeki bu boşlukları gidermek ve katkılar sağlayabilmek adına İstanbul bölgesinde farklı meslek grupları ve sektörleri içeren ve aktif olarak çalışan 432 katılımcıdan oluşan bir örneklem üzerinde yapılmıştır. Bu çalışmanın katkılarından biri, farklı meslek grupları arasında uygulanabilecek, güncel yaklaşımlarla geliştirilmiş, geçerli, güvenilir ve kapsayıcı nitelikteki işyerinde profesyonellik ölçeğidir. Mevcut çalışma aynı zamanda işyerinde profesyonelliğin öncüllerine ve sonuçlarına ampirik bir katkı sunmaya çalışmaktadır. İş yerinde profesyonelliğin öncülleri kapsamında, hem etik iklim hem de öğrenme ikliminin iş yerinde profesyonellik ile pozitif korelasyona sahip olduğu tespit edilmiştir. İş yerinde profesyonelliğin sonuçlarına bakıldığında ise, iş yerinde profesyonellik ile proaktif davranışlar arasındaki ilişkinin pozitif ve anlamlı olduğu, duygusal bağlılık ve algılanan kariyer fırsatlarının her birinin de bu ilişkide düzenleyici olduğu bulunmuştur.

The current study addresses some crucial topics regarding professionalism, its antecedents, and outcomes. While professionalism is a concept which is frequently used in workplaces and found important, there is a lack of an operational definition which is up-to-date and overarching across different occupational groups. Moreover, empirical studies fall also short to both investigate the conditions revealing professionalism at work and the outcomes of this concept. The current research was done on a sample consisted of 432 participants from different occupations and sectors in İstanbul region, for addressing these gaps in the literature and bring forward some contributions. One of the contributions of this study is a valid, reliable, and extensive professionalism at work scale developed with recent approaches, which can be applied amongst different occupational groups. The current study also tries to bring forward an empirical contribution in terms of antecedents and outcomes of professionalism at work. Concerning the antecedents of professionalism at work, it is found out that, both ethical climate and learning climate have positive correlations. What is more, concerning the outcomes, the relationship between professionalism at work and proactive behaviors was found out to be significant and positive, and affective commitment together with perceived career opportunities were each found to moderate this relationship.
Keywords: affective commitment; algılanan kariyer fırsatları; antecedents of; Business; duygusal bağlılık; ethical climate; etik iklim; iş yerinde proaktif davranışlar; İşletme; İşyerinde profesyonellik; learning climate; outcomes of professionalism; öğrenme iklimi; perceived career opportunities; proactive behaviors at work; professionalism; Professionalism at work; professionalism scale development; profesyonelliğin öncülleri; profesyonelliğin sonuçları; profesyonellik ölçek geliştirme