Electric load stations location and an application in İstanbul - Daşçıoğlu, Büşra Gülnihan (My University, 2020)
Ulaşım sistemlerinin çevre sorunlarının başlıca nedenlerinden biri olduğu yaygın bir bilgidir. Konvansiyonel araçların çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için alternatif yakıt araçları dünyadaki sürücülere tanıtıldı. Alternatif yakıtlı araçlar daha az kirlilik ve sera gazı emisyon sistemleri sayesinde popülerlik kazanmaktadır. Bununla birlikte, alternatif yakıtlı araçlarla ilgili en büyük sorun şarj istasyonlarının eksikliğidir.Gelişmekte olan ülkelerde, alternatif yakıt araçlarının gelişimi oldukça yavaştır. Türkiye, alternatif yakıtlı araçların geliştirilmesinin yavaş olduğu bu ülkelerden biridir. Türkiye'de şarj istasyonlarının bulunmaması nedeniyle elektrikli yakıtlı araçların uzun mesafelerde sürülmesi mümkün değildir. Bu tezde İstanbul'un Asya yakasında elektrikli araçların şarj istasyonları için bir yer seçim modeli önerildi. Bahsedilen soruna bir çözüm bulmak için, akış yakıt ikmali modeline dayanan karma bir tamsayılı doğrusal programlama modeli sunulmuştur. Kurulan modelin test edilmesi için duyarlılık analizi yapılmıştır.

It is common knowledge that transportation systems are one of the major cause of environmental problems. For reducing the negative impact of the conventional vehicles on the environment, the alternative fuel vehicles have been introduced to the drivers around the world. Alternative fuel vehicles have been gaining popularity with the help of the less pollution and greenhouse gas emission systems. However, the biggest problem with the alternative fuel vehicles is lack of recharging stations. In the developing countries, the advancement of alternative fuel vehicles are quiet slowly. Turkey is one of these countries, where the development of alternative fuel vehicles is slow. In Turkey, it is not possible to drive electric alternative fuel vehicles fo a long distance due to lack of recharging stations. Thus, in this thesis, I proposed a location selection model for charge stationss of electric vehicles in Asian part of Istanbul. In order to find a solution to our problem, a mixed integer linear programming model based on flow-refuelling model is presented. Sensivity analysis is performed in order to test the system performance.
Keywords: Elektrikli AraçlarTesis Seçimi Electric VehiclesSite Selection; Endüstri mühendisliği; Industrial engineering