Türk bütçe sisteminde denetim: geleneksel denetimden performans denetimine - Çevik, Savaş (My University, 2000)
Bu tez çalışması, mali yönetim sistemi içerisinde bütçe denetiminin, geleneksel denetim anlayışı ve denetim anlayışında performans odaklı gelişmeler çerçevesinde teorik açıdan ve özellikle Türk bütçe sistemi açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmada performans denetiminin Türkiye açısından uygulanabilirliğine ilişkin bir sonuca varmaya çalışılmaktadır. Kamu harcama ve gelirleriyle ilgili mali işlemleri planlama, kamusal kaynakları etkin yönetme ve kamu kaynaklarının yönetimini denetleme aracı olan bütçe, kamu kaynaklarının kullanımıyla ilgili yürütmeyle verilen bir yetkiyi de ifade eder ve denetimi de hem kaynakların etkin kullanımı hem de demokratik yönetim ilkeleri açısından önemlidir. Denetim sisteminin etkinliği ise kamu mali yönetiminin bir fonksiyonu olup, onun etkinliğine de bağlıdır. Bu nedenle, çalışmada önce Türk bütçe sisteminin ve denetim sisteminin genel karakteri belirlenmekte ve buna ilişkin sorunlar tespit edilerek, mevcut denetim yapısı ortaya konmaktadır. Son olarak performans denetiminin teorik yapısı belirlenip Türkiye'de uygulanmasına ilişkin sorunlar belirlenmekte, Sayıştay tarafından yürütülen bir pilot uygulama bu amaçla değerlendirilmektedir.

That thesis focus to budget audit in traditioanl and modren comprehension of audit. However it is analyses system of Turk budgetary auidt and able to apply performance audit on Turk public management. The planning of the fiscal operations that connected with public expenditure and revenue, the effective management of the public sources and the control of the management of the public source are by means of the budget. In addition budget have an authority, which dedicated to executive power connected with management of the public sources. Budgetary audit is important both for effective using of the public sources and for democratic management rules. The effective of the control system is accepted as a function of the public fiscal management and dependented on its effective. For that reason, ın study, at first ıt is determined the general character of Turk Budget System and Auditing System. Besides it is determined the problems connected with Turk Budget System and Auditing Ssytem, and is put forward the present control structure of the budget system. Last, it is determined the theoretical structure of the performance audit, and its problems connected with Turkey's practice. For that reason, in addition, it is evaluated a trial apply which carried out by T.C. Sayıştay.
Keywords: Bütçe; Türkiye_Bütçe