Üniversite öğrencilerinin ilaç/tıbbi ürün kullanımına yönelik tutumlarının değerlendirmesi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Amaç: İlaç/tıbbi ürünlerin (İTÜ) pazarlaması ve tüketilmesi sürecinde her geçen gün yeni bir takım gelişmeler yaşanmaktadır. Tüketicilerin bu konuya yaklaşımlarının bilinmesine ihtiyaç vardır. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin İTÜ’lerin pazardaki kullanımına yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Araştırmanın verileri, araştırmaya katılmayı kabul eden, toplam 205 üniversite öğrencisine uygulanan anketle elde edildi. Ankette İTÜ satışına yönelik tutumlarının ve bu ürünleri kullanmalarına yönelik bazı alışkanlıklarının ayrıntıları sorgulandı. Bulgular: Öğrencilerin reçetesiz İTÜ alırken reklamlardan etkilenme oranının % 11.4 olduğu saptandı. Öğrencilerin çoğunluğunun TV’de (% 70.4) ve TV-dışı kitle iletişim araçlarında (% 64.7) İTÜ reklamlarının yapılmasına karşı olduğu tespit edildi. Öğrencilerin eczaneden aldıkları hizmetten memnun kaldıkları (%73) ve bu bakımdan en çok ve en az memnuniyet duymuş oldukları hizmetin her ikisinde de “ilaç bilgilendirmesi” (sırasıyla %36.0 ve %19.5), olduğu saptandı. Çoğunluğu eczacılık fakültesinden olmak üzere öğrencilerin %59.4’unun zincir eczane oluşumlarına karşı olduğu saptandı. Sonuçlar: Üniversite öğrencilerinin İTÜ tüketimi ile ilgili eczane odaklı hizmetin sürdürülmesinden yana oldukları ve İTÜ reklamlarının yapılmasına pek de sıcak yaklaşmadıkları dikkati çekmektedir. Benzeri araştırmaların toplumun diğer kesimleri için de yapılması ve İTÜ’lerin tüketiciye sunum sürecinde yeni düzenlemelere gidilirken bu tespitlerin göz önünde bulundurulması yararlı olacaktır.